riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 2

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Zoals in de vorige Asterisk al is gemeld is Ferdinand Veldmans gestopt met zijn serie Net.Nieuws, en omdat nieuws en actualiteiten toch belangrijk zijn is ondergetekende gevraagd om dit gat op te vullen.

Vandaar de geboorte van de rubriek riscynieuws.net, met deze rubriek hoop ik het achtergelaten gat -tenminste gedeeltelijk- op te vullen. De naamswijziging van de rubriek is niet voor niets, ik hoop om de links van iedere aflevering ook online weer te kunnen geven, zodat u óók zonder Asterisk de nieuwtjes (en links) kunt volgen.


Eindelijk is er weer nieuws van RISCOS Ltd.. Zo heeft het bedrijf een jaarverslag in PDF formaat op hun website geplaatst. Ook is er weer een Foundation Newsletter verschenen die aan alle leden van de Foundation is verstuurd, indien u de inhoud hiervan wilt weten zult u toch echt lid moeten worden van de Foundation. Als laatste is weer plaats voor een part-time programmeur, hierbij wordt er gedacht aan iemand die ongeveer 1½ dag hiervoor vrij wil cq kan maken. Deze zal gaan werken in een nieuw te openen kantoor in Cambridge.


Zoals al gemeld is in de vorige Asterisk is Spacetech het slachtoffer geworden van fraude met creditcards in het Verre Oosten. Inmiddels is er een nieuw bedrijf gestart (Photodesk Ltd.) dat de producten van Spacetech over zal nemen. Het nieuwe bedrijf zal behalve Photodesk (een nieuwe versie zal rond de RISC OS 2000 show uitgebracht worden) ook andere producten zoals digitale camera's blijven verkopen.

Als klap op de vuurpijl meldt The Iconbar ook nog eens dat het bedrijf bereid is om serieuze programmeurs toegang te geven tot de sourcecode van de programma's, dit onder bepaalde voorwaarden.

De internetsite van het nieuwe bedrijf is nu te vinden onder http://www.photo-desk.com/ of http://www.photodesk.ltd.uk/.


Martin Würthner, bekend van veel commerciële of shareware Artworks modules, heeft weer 2 nieuwe plug-ins voor Artworks ontwikkeld.

BMExport is gemaakt om vanuit Artworks Sprite en GIF bestanden aan te kunnen maken. Voor mensen die met behulp van Artworks de plaatjes op hun website maken is dit een heel erg handig hulpmiddel.

De andere plug-in geeft de Artworks gebruiker eindelijk een isometrisch grid, een optie die al wel in Draw (van RISC OS 2) zat, maar nu pas voor gebruikers van Artworks beschikbaar is. Behalve een isometrisch grid is er ook een circulair grid toegevoegd.

De prijzen van deze 2 modules zijn:

BMExport £15,=
Grids £10,=

De website van Martin Würthner is te vinden onder http://www.mw-software.com/


R-Comp brengt een compleet vernieuwde versie van haar SiteMaster website management systeem uit, SiteMaster 2. Deze versie biedt veel nieuwe opties, maar is daarbij ook nog eens 3 keer sneller dan de eerste release. Opties die toegevoegd zijn ondermeer: verbeterde zoekopties, ondersteuning van Zip, Tar en GNUZipped Tar, het kunnen instellen van de root directory (hoofdmap) van een website, en natuurlijk ondersteuning van lange bestandsnamen onder RISC OS 4.
Meer informatie is te vinden op: http://www.arsvcs.demon.co.uk/r-comp/www/sitem.htm


Ander nieuws vanaf het website front komt van Dansoft, zij brengen een geheel vernieuwde versie van SiteWriter uit. Deze is, in tegenstelling tot eerdere versies, wel 'style guide compliant', dit betekent dat het programma er nu als alle andere RISC OS programma's

uitziet. (Iets dat eerdere versies niet hadden). Uiteraard is er behalve de interface ook functionaliteit toegevoegd: mogelijkheid tot schalen van afbeeldingen, drag & drop ondersteuning, verbeterde preview mogelijkheden, etc. Meer informatie kunt u vinden op de Dansoft website, waar u tevens een demo van de software kunt downloaden. http://www.dansoft.co.nz/sitewriter/


De eerste editie van riscynieuws.net lijkt wel te verworden tot een website special, want óók dit bericht gaat over eraan gelieerde software. In dit geval is het de release van de RISC OS versie van PHP4 (http://www.php.net). PHP, hetgeen een afkorting is van 'PHP: Hypertext Preprocessor', is een in HTML bestanden ingebedde script-taal. De taal is een combinatie van diverse C, Java en Perl mogelijkheden, maar heeft ook een aantal PHP specifieke functies.

Met PHP is het mogelijk om zeer flexibele web pagina's op te bouwen, die werken op alle browsers. Dit komt omdat de taal al door de webserver zelf geïnterpreteerd wordt, dit in tegenstelling tot Javascript. Veel internet providers ondersteunen nu al PHP en met deze port kunnen scripts al offline worden uitgeprobeerd. PHP werkt met vrijwel alle RISC OS webservers of direct in de browser (dat laatste met enige beperkingen).

De persoon die PHP naar RISC OS gepoort heeft, onderhoudt nu ook de gratis verkrijgbare webserver WebJames, deze server is ideaal voor gebruik als webserver bij het eerder genoemde PHP. Hiernaast ondersteunt deze ook nog CGI scripts en heeft vele andere opties. Beide programma's zijn de vinden op http://www.ecs.soton.ac.uk/~ajw498/


In de vorige Asterisk is het al aangekondigd dat R-Comp bezig was met het uitbrengen van een nieuwe applicatie, !DialUp, waarmee men kan inbellen bij internetproviders (vergelijkbaar met de ANT Internet Suite). Inmiddels is er van dit programma meer bekend geworden.
Het programma werkt standaard al met de (in RISC OS ingebouwde of bijgeleverde) Internet Stack en kan dus samenwerken met bestaande LAN netwerken.
Ook veel programma's van derden kunnen gewoon gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn Oregano, Pluto en Browse. Op dit moment is er nog geen informatie beschikbaar op de website maar die zal waarschijnlijk in de loop van de tijd wel bijgewerkt worden.
(Meer informatie is te vinden op de comp.sys.acorn.announce nieuwsgroep, waarvan een link naar een DejaNews artikel te vinden is op de RiscyNieuws website).

De prijsstelling van het product is:

WebsterXL bezitters £10,--
Messenger Pro bezitters £15,--
Mensen zonder deze software £20,--

(of het equivalent in guldens bij uw eigen dealer)


Voor mensen die zelf programmeren is OSLib misschien wel interessant, OSLib is een geoptimaliseerde, efficiënte en 'type-safe' APCS interface library voor de RISC OS API. Er zijn headers beschikbaar van C, C++ en Assembler. Van OSLib is inmiddels versie 6.11 verschenen, meer informatie en de library is te vinden op http://www.mk-net.demon.co.uk/oslib/


NewSet is een programma dat voorkomt dat bepaalde bestandstypen steeds door een ander programma geclaimd wordt. (Bijvoorbeeld HTML bestanden die steeds door een file-only versie van Fresco op een CD-ROM geopend worden ipv de browser van de gebruiker). Te vinden op http://www.argonet.co.uk/users/colema

Swipe is een hulpmiddel waarmee vrijwel alle tekst vanaf de desktop naar het globale klembord gekopieerd kan worden (of via drag & drop in een applicatie gesleept kan worden). Dit hulpmiddel is te downloaden van http://www.astubbs.f2s.com/swipe.html

Stego is een applicatie om bestanden (bijvoorbeeld PGP encrypted tekst) in een Sprite te stoppen. Op die manier is het mogelijk om PGP te gebruiken zonder dat de tussenliggende schakels (ISP, werkgever) dit merken. U kunt dit stukje software ophalen van http://web.bham.ac.uk/N.M.Queen/pgp/acorn.html

txt2pdf is een shareware applicatie waarmee men text bestanden direct om kan zetten naar PDF bestanden, het is een programma ge- schreven in Perl (en werkt dus ook onder RISC OS). De utility heeft diverse opties en mogelijkheden waaronder het gebruik van hyperlinks. Voor RISC OS is er een extra frontend geschreven, zodat men zich niet door alle command line opties hoeft te worstelen.
txt2pdf is te vinden op http://www.sanface.com/txt2pdf.html en het Acorn front end is te vinden op http://www.burkert.org/leo/acorn/

preLogo is een klein programma waarmee het mogelijk is om de (informatieve?) tekst die verschijnt tijdens het opstarten van RISC OS te vervangen voor een grafisch logo. Deze software is te vinden op http://www.argonet.co.uk/users/coleman

Ook van DigitalCD is er een nieuwere versie uitgebracht, voornaamste wijziging is aangebracht in de skin-selectie, FFT code (voor visualisatie) en het automatisch kunnen starten van DigitalCD door op een filetype te dubbelklikken.

Van dezelfde auteur is er nu ook een utility, genaamd GrabSound, verschenen dat het geluid dat via een 16 bit geluidssysteem afgespeeld wordt in een bestand kan bewaren. Beide applicaties zijn te downloaden vanaf http://www.geocities.com/SiliconValley/Horizon/4471/


Diversen onder u zullen al wel geëxperimenteerd hebben met Linux, al dan niet op een Acorn/ARM machine. Voor mensen die Linux op een RiscPC (willen gaan) gebruiken was er tot voor kort alleen een RedHat versie beschikbaar, inmiddels is er ook een Debian versie. Deze is te downloaden vanaf ftp://ftp.arm.linux.org.uk/pub/armlinux/people/chocks/


Mensen die een RISC OS gelijkend bestandsbeheer onder Linux willen moeten eens kijken naar ROX. ROX bestaat op dit moment voornamelijk uit een bestandsbeheerder (Filer) en een prikbord (Pinboard). Meer informatie en de software zelf is te vinden op http://rox.sourceforge.net/


Als laatste nog wat ARM nieuws. ARM Ltd. is bezig met het ontwikkelen van ARM cores die de mogelijkheid hebben om directer Java bytecode uit te voeren. Vooralsnog lijkt het er op dat dit een uitbreiding is op bestaande ARM ontwerpen en dus zal deze optie wel niet in de Intel XScale processoren verwerkt gaan worden, omdat deze door Intel zelf ontworpen worden.

Dit is dan de eerste aflevering van riscynieuws.net, ik hoop dat u -behalve de naamswijziging- geen andere rubriek in de Asterisk gevonden hebt dan de eerdere Net.Nieuws. Een wijziging waarvan ik hoop dat u die wel merkt is het online zetten van de links onder het adres http://www.riscynieuws.net/.

Kees Grinwis
(mailto:riscynieuws@dune.demon.nl)

1e jaargang (2000)

  1. editie 1
  2. editie 2
  3. editie 3
 
  • More »
  •