riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 10

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Dit is alweer een nieuwe editie van riscynieuws.net -de 10e om precies te zijn, jaargang 2 nummer 7-. in deze editie het nieuws over de Omega en natuurlijk over RISC OS Select. Daarnaast zijn de reguliere berichten voor u van het net geplukt.


We beginnen met de MicroDigital Omega, de moederborden hiervoor zijn inmiddels in productie -dit was o.a. te lezen in een bericht van MD Europe (Desk) en op Acorn Cybervillage- en op de RUM2001, die plaats zal gaan vinden in het Evoluon te Eindhoven, zal deze worden gereleased. Door de positieve sfeer van de afgelopen Expo-dag gaf David Atkins van MicroDigital aan dat hij graag weer snel eens langs wilde komen. Hij vindt de Europese markt net zo belangrijk of zelfs nog belangrijker dan de Engelse thuismarkt wat groeimogelijkheden betreft. Dit is dan ook de reden dat juist MicroDigital Europe dit jaar de RUM2001 sponsort.

Het gevolg is dat deze dus op een grotere schaal, zoals al in aangegeven in het Evoluon, kan worden gehouden. De datum is 13 oktober, schrijf deze dus alvast in uw agenda. - Dit is een week voor de RISC OS World die in Londen gehouden wordt. Het Evoluon is gekozen om de prima faciliteiten en bekendheid bij het grotere publiek.

Nu nog even over de MicroDigital Omega, zoals al is aangegeven is men (eind juli) met de productie van de eerste moederborden begonnen, de meeste problemen bij het ontwerp van de chips zijn namelijk achter de rug. Het enige waar we nu dus nog op wachten is een 100% correct ontwerp van de moederborden van de opvolger van de RiscPC.


Over RISC OS Select is al veel geschreven, zowel positief als negatief. Maar in september zal de eerste CD-ROM uitgebracht worden, hierin zijn updates te vinden aan het gehele besturingssysteem. Inclusief de meegeleverde applicaties zoals Paint, Draw en ChangeFSI. Aan de diverse applicaties zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

Helaas zit er nog geen ondersteuning voor DHCP in, vanwege licentieproblemen is het nog niet mogelijk om deze nu al in RISC OS Select mee te leveren. Men hoopt deze echter in een latere versie van RISC OS Select alsnog bij te kunnen voegen.

Er zijn nog meer wijzigingen, maar hierop kom ik later nog terug als ik zelf RISC OS Select ontvangen heb, deze wordt zo rond begin september verwacht.


WebsterXL komt vanaf nu met een extra disk waarop de plug-in voor Flash, de PDF-viewer en software voor MIDI-ondersteuning op staat. Waarschijnlijk zijn de Flash plug-in en PDF gewoon de gratis versies die gemaakt zijn door Leo Smiers. Maar voor kopers van WebsterXL betekent het echter wel dat men deze niet eerst hoeft te downloaden. WebsterXL is de enige native RISC OS browser die nog actief in ontwikkeling is en heeft ondersteuning voor JavaScript (hoewel de laatste versies van ANT Fresco en Oregano dit ook hebben, in het geval van Fresco is het wel zo dat de ontwikkeling al zo lang stilstaat dat de JavaScript-ondersteuning ver achter loopt bij de hedendaagse standaarden - zoals ontwikkeld wordt door Netscape)

Van Oregano is er nog steeds geen nieuwe versie beschikbaar, dit komt omdat men bezig is een 'eigen' Window Manager voor Oregano te schrijven. Voordeel hiervan is dat de code zoals in gebruik voor de NC versie en de RISC OS versie veel minder ver uit elkaar liggen, en er in de toekomst dus veel gemakkelijker updates gedaan kunnen worden. Nadeel is dat het programma steeds minder een echt RISC OS programma gaat worden. Zo ontbreekt er in versie 1.10 (de versie die het nieuwst is) een zoek-optie en is het niet mogelijk om zoals bij de andere browsers, Fresco en WebsterXL, een pagina als Draw-bestand op disk op te slaan. In hoeverre dit voor de gebruikers erg is valt te bezien, op dit moment is het de snelste browser met een goede JavaScript implementatie.


Co-Comp Ltd. heeft half augustus een nieuwe web-portaal voor RISC OS gelanceerd, dit om de RISC OS-wereld te verbeteren en ondersteunen. De portal is genaamd 'My RISC OS' en heeft een op Slashdot gelijkende interface. Dit betekent dat de bezoekers de mogelijkheid hebben om op de diverse berichten te reageren, dit is niet helemaal uniek binnen de RISC OS-wereld (Drobe en The Iconbar hebben deze mogelijkheid ook), maar in dit geval maakt het echt onderdeel uit van het (originele) ontwerp van de site.

Sterker nog, het portaal bouwt juist op de reacties van de gebruikers, en nodigt u uit om ook mee te werken aan het verbeteren van de site. Zo is er bijvoorbeeld een logo-contest, u kunt ook meedingen, het logo dat hierboven staat is een van de inzendingen in die contest.


Hoewel versie 1.0 van Cerilica Vantage eindelijk uit is, betekent dit niet dat Computer Concepts ArtWorks niet nog een grote schare (enthousiaste) gebruikers heeft. Martin Würthner van MW-Software heeft dan ook weer z'n best gedaan, zo is er een verbeterde versie van AWRenderen en zijn er patches voor de modules die gebruikt worden door ArtWorks zelf. Diverse beperkingen, waaronder problemen die de ViewFinder-kaart met de DitherExtend module, zijn nu verholpen. Hoe u deze patches kunt installeren is te lezen op de MW-Software website, en hier kunt u uiteraard informatie over een van de vele ArtWork's plug-in-modules, die Martin geschreven heeft, vinden. (AWRender, die ook is geupdate, wordt o.a. gebruikt door Ovation Pro, Impression, OHP en !ArtToSpr)

Terwijl dat ik naar de site browse om het logo op te halen zie ik dat Martin weer een SHAREWARE-module voor ArtWorks gemaakt heeft. Het gaat om Resizer, een plug-in waarmee het mogelijk is om objecten te schalen.


Over Cerilica Vantage gesproken, eindelijk, eindelijk is het officieel uitgebracht. Versie 1.0 is daar! Product details en hoe (en waar) u dit kunt bestellen is te vinden op de website van Cerilica. Voor bestellingen binnen de Benelux kunt u ook terecht bij XAT, de officiële dealer voor Nederland, België en Luxemburg.

http://www.cerilica.com/


We hebben het al over de 'RISC OS User Meeting' gehad die gehouden gaat worden op 13 oktober, maar in Groot-Brittannië wordt omstreeks die tijd ook een RISC OS show gehouden. De RISC OS 2001 Show om precies te zijn, informatie hierover is te vinden op website http://www.riscos2001.com/. De datum van deze show is 20 en 21 oktober en wordt georganiseerd door 'The ARM Club', ROUGOL en SASAUG.


Voor lange tijd heeft Pineapple software de registratie van de diverse 'Resources' op zich genomen, dit wordt nu echter weer door RISC OS zelf gedaan. Pineapple software gaat zich nu weer concentreren op anti-virus software en PAL TV coders.

Items die geregistreerd kunnen cq. moeten worden zijn:

Naast de diverse namen die geregistreerd moeten worden zijn er nog andere zaken binnen het besturingssysteem die men behoort te registreren het gaat hierbij om:

Meer informatie is te krijgen door een mailtje te sturen aan mailto:allocate@riscos.com

http://www.pineaple.demon.co.uk/ - Pineapple

Voor de nostalgici onder ons, of voor de spel fanaten. Sinds enige tijd is het mogelijk om de Acorn versie van het spel Dune II van de website van Jason Tribbeck te downloaden. Het gaat hier om een versie die werkt onder RISC OS 4 met StrongARM. Eventuele patches zijn dus helemaal niet noodzakelijk en de gebruiker wordt in deze versie ook niet lastig gevallen met anti-kopieer features. (Lees: kopieerbeveiligingen...)


Als laatste nog even de aandacht voor 2 Warm Silence Software producten, niet direct gloedje nieuw maar WSS had er zelf ook niet echt veel aandacht aan gegeven. (De producten waren al te koop sinds de RISC OS Show 2000...)

Het eerste product heet 'LoadMaster' en is een download manager. Hiermee is het mogelijk om een download te onderbreken en later weer voort te zetten, maar ook meerdere downloads (threads) van eenzelfde file is mogelijk. De eerst genoemde optie is vooral voor modem bezitters interessant, de 2e is vooral voor kabelaars een 'handige' optie. (Om zo zoveel mogelijk bandbreedte te benutten...)

Het andere product is ImageNFS, een NFS client. Ideaal om vanaf een RIS OS-machine naar een Unix server (met NFS server uiteraard) te connecten.


In deze editie vond u nieuws over RISC OS Select waarvan de eerste editie begin september moet gaan uitkomen en informatie over de RUM2001 en de eerste publieke release van de Omega op de RUM, nog voor de release in Londen.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •