riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 11

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Deze riscynieuws.net bevat evenals de vorige edities weer veel interessant nieuws, hierbij gaat het over de Omega -is hij er op de RUM of is'ie er niet?- en RISC OS Select. Voor de statistici onder ons, we zijn aanbeland bij de 11e editie - jaargang 2, nummer 8.


Evenals voorgaande riscynieuws.net edities begin ik ook nu weer met nieuws over de Omega, volgens de laatste berichtgeving wordt deze nog steeds op de RUM2001 -die niet in het Evoluon gehouden wordt- verwacht. Hoewel er diverse geruchten hierover de ronde gedaan hebben, die het tegendeel beweren, is er door MicroDigital duidelijk aangegeven dat men 13 october als doelstelling handhaaft.

Hieronder een kopie van de berichtgeving van MicroDigital Europe (Desk):
"MicroDigital heeft ons nogmaals erop gewezen dat men alles op alles zet om de machine te introduceren op 13 october. Ook wij zullen aanwezig zijn op de RUM, daar kunt u op rekenen. Het beste kunt u onze website in de gaten houden om te weten of het zinnig is om af te reizen naar Eindhoven wanneer het alleen om de Omega gaat. http://www.deskvof.nl/riscos/"


Om nog even bij Desk te blijven, Desk is inmiddels de exclusieve distributeur van het Electronic Point Of Sale (EPOS) systeem POSum voor Nederland en Vlaanderen geworden. Een EPOS systeem is een soort kassa die veel meer voordelen biedt door het gebruik van een computer. Snelle invoer van voorraad middels barcodes, actuele voorraad te bepalen op ieder moment van de dag en het automatisch maken van een inkoop bestelling indien de voorraad van een artikel dreigt op te raken zijn enkele tijdsbesparende mogelijkheden.

Dit is eindelijk weer een totaaloplossing waarbij RISC OS niet als een probleem wordt gezien maar juist als voordeel. De meeste EPOS systemen zijn namelijk niet MS-Windows maar juiste MS-DOS gestuurd omdat MS-Windows onstabiele werksituaties oplevert waarbij het herstellen van een crash enorm veel tijd in beslag neemt. MS-DOS heeft echter het nadeel van het ontbreken van een venstergestuurde omgeving (WIMP) waardoor zaken als het beheer van het systeem als zeer vervelend wordt ervaren. Een ander zeer groot voordeel van POSum is dat het gebruikte operating systeem resistent is tegen allerhande virussen die de MS-Windows systemen teisteren de laatste tijd. (Voorbeelden zijn o.a. het W32/Nimda virus en het SirCam virus).

Weet u iemand in uw omgeving die u warm kan maken voor zo'n systeem, het is tenslotte weer ondersteuning voor de RISC OS markt (de hardware is bijvoorbeeld afkomstig van RiscStation), vraag dan voor hen een brochure aan of geef hen de URL naar de POSum website.


Om bij RiscStation te blijven, op het moment van schrijven is er helaas nog steeds geen nieuws over de notebook die men aan het ontwikkelen is. Waarschijnlijk zal hierover pas op de komende RISC OS 2001 show informatie over loskomen en misschien, heel misschien, zelfs wel een goed werkend model. Het is gewoon afwachten, wellicht in de volgende riscynieuws.net meer (positieve) informatie!


Zoals in de vorige editie al is aangegeven is de eerste non-beta release van Cerilica Vantage eindelijk uitgebracht, veel mensen -dus ook potentiële Vantage kopers- maken echter al lange tijd gebruik van ArtWorks. Een groot struikelblok voor een eventuele overstap zou dus kunnen zijn dat men de gemaakte creaties achter moet laten. Hoewel het de ontwikkelaars niet is gelukt om een native import van de ArtWorks bestanden in te bouwen, dit door gebrek aan medewerking van Computer Concepts, heeft men wel een import van de ArtWorks EPS exportbestanden kunnen maken. Deze extra stap betekend echter wel dat men steeds als men een ArtWorks-bestand wil converteren, men eerst ArtWorks moet starten, dan een export moet doen en daarna pas het resultaat in Vantage kan gaan bekijken/bewerken.

Om dit probleem de wereld uit de helpen heeft Cerilica nu Batch EPS in haar assortiment opgenomen, dit programma is geschreven als een ArtWorks plug-in/stand-alone user interface en is geschreven door, hoe kan het ook anders, Martin Würthner van MW-Software. (Bij velen bekend om zijn collectie ArtWorks plug-ins, vele ArtWorks gebruikers zullen wel een module van hem in bezit hebben). Zodra de module geïnstalleerd is kan de gebruiker een map naar Batch EPS slepen en alle ArtWorks bestanden worden dan geconverteerd naar de eigen ArtWorks versie van EPS omgezet. Deze EPS bestanden kunnen dan geïmporteerd worden in Cerilica Vantage.


Om nog even bij Vantage te blijven, op de website van Cerilica is een nieuwe tutorial te vinden. Het is de bedoeling om iedere maand een nieuwe tutorial uit te brengen. Er worden er al 2 meegeleverd op de Vantage CD zelf, en dit is dan de eerste die via de website te downloaden is. Deze 19 pagina's tellende tutorial geeft de gebruiker inzicht in de mogelijkheden van de 'Path Tool' van Vantage. Deze en toekomstige tutorials zijn te vinden op adres http://www.cerilica.com/vantage/tutorials/


Hoewel Vantage het vlaggeschip van Cerilica is heeft men ook nog andere producten in haar portofolio zitten, waaronder RiScript. De auteurs van RiScript hebben alweer een nieuwe versie uitgebracht van deze applicatie. Versie 4.14 bevat onder meer support voor zogenaamde annotations (opmerkingen) die met behulp van Acrobat in een PDF bestand geplaatst kunnen worden. Met RiScript 4.14 kan men deze bekijken. Binnen niet al te lange tijd kunnen bezitters van RiScript deze nieuwe versie in hun mailbox verwachten.


Zoals al in de inleiding aangegeven is er in deze editie van riscynieuws.net ook aandacht voor RISC OS Select, op het moment van schrijven wordt er door de ontwikkelaars de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van de eerste release. De verwachting is dat deze begin oktober beschikbaar zal komen. Hoewel de software zelf nog niet voor het brede publiek beschikbaar is heeft men al wel diverse schermafbeeldingen op de Select website gezet. Zo kunnen mensen die RISC OS Select al aangeschaft hebben al kijken welke features er in de eerste versie zitten en kunnen mensen die nog twijfelen kijken of dit voor hen interessant is. Uiteraard geldt hierbij dat de RISC OS wereld gebaat is bij veel kopers van deze nieuwe ontwikkeling zodat men toekomstige uitbreidingen kan blijven financieren.


Om nog even bij RISCOS Ltd te blijven, men heeft de uitgave van de volgende editie van Foundation RISC User uitgesteld tot na de RISC OS 2001 show, dit vanwege de vakantie periode. Het is de bedoeling dat de volgende editie in November bij u op de deurmat valt. Dit heeft als positief gevolg dat men een verslag van de RISC OS 2001 op de CD kan bijvoegen. Mensen (abonnees) met ideeën worden uitgenodigd deze te mailen naar mailto:editor@riscos.com. Mensen die nog geen abonnee zijn kunnen dit altijd worden door zich aan te melden via de website van RISCOS Ltd.


Een aantal mensen heeft naast een RISC OS machine ook een Linux of *BSD machine staan, hier is naar te connecten via het telnet protocol. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van FreeTerm (gratis) of ANTTerm, maar dat is een commercieel programma. Veel mensen maken dan ook gebruik van de eerste (FreeTerm), het nadeel van deze telnet-client is echter dat deze geen ondersteuning heeft voor ANSI kleuren. Terwijl in de telnet/terminal omgeving er door Linux en *BSD (en andere Unices) deze juist gebruikt worden om onderscheid aan te brengen tussen diverse zaken. Inmiddels is er echter een gratis telnet-client beschikbaar die wel de ANSI kleur optie ondersteund. Deze cliënt, Nettle geheten, is dus een uitstekende vervanger voor het (wat kleuren betreft) verouderde FreeTerm. Een leuk extraatje hierbij is dat Nettle tevens ondersteuning heeft voor een 'ANSI Task Window'. Dit is een taakvenster die de uitvoer formatteerd als een ANSI terminal. Met deze feature wordt het dan ook mogelijk om Unix programma's nog sneller te porten naar RISC OS.

Dit is dan ook al gedaan door Peter Nauls, op zijn site zijn diverse ports van (open source) Unix programma's te vinden. Zoals in de afbeelding al te zien is, draait er in het voorbeeld zo'n Unix programma, hierbij gaat het om een tekst-browser (Lynx) die populair is bij de die-hard Unix (shell) verslaafden. Inmiddels heeft deze versie van Lynx voor RISC OS zelfs ondersteuning voor SSL (met andere woorden, het ondersteund het https protocol). Hoewel het een leuk hebbedingetje is moet er van deze tekst-browser niet te veel worden verwacht, ondersteuning voor moderne zaken als CSS en JavaScript ontbreekt namelijk totaal.


Als afsluiter van deze serie aandacht voor een geheel ander soort 'port', het gaat namelijk om de implementatie van de Enigma. Gedurende de 2e wereldoorlog maakten de Duitsers van deze apparaten gebruik om hun communicatie te versleutelen. Deze applicatie is gemaakt door Paul Reuvers van XAT, het is dus een product van Nederlandse bodem. Omdat het nogal moeilijk is om het echte apparaat te pakken te krijgen zijn er diverse mensen geweest die een versie op de computer geschreven hebben. Tot op heden waren deze er echter alleen voor Windows, maar vanaf nu is deze er dus ook voor RISC OS.


In deze editie vond u achtergrondnieuws over RISC OS Select, de eerste schermafbeeldingen zijn publiek te bekijken, maar de eerste release moet nog uitgebracht worden. Hiernaast was er uitgebreid aandacht aan diverse Cerilica producten en natuurlijk informatie over de Omega van MicroDigital.

Voor nu hartelijk dank voor u aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •