riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 12

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Zoals velen onder u wel zullen weten is er in Groot-Brittannië weer de najaars-RISC OS-beurs gehouden. Dit keer was er eigenlijk minder nieuws dan andere keren te meldden. Helaas komt dit (mede) door niet gehaalde release data, dit betekend dat diverse producten waar we al lang op wachtten nog steeds niet uitgebracht zijn. Gelukkig is er ook nog positief nieuws te melden, zoals de uiteindelijke release van RISC OS Select en een positieve wending rond het RON-project. Oh ja, bijna vergeten aan te geven - dit is dus editie 12 van riscynieuws.net - jaargang 2, nummer 9.


Om met het nieuws over het RON-project te beginnen, RISCOS Ltd heeft (voor mij persoonlijk onverwacht) de financiering van dit project rond weten te krijgen. Voor de mensen die niet (meer) weten wat het RON-project nu precies was nog even een korte uitleg: RON staat voor 'RISC OS on netBook', dit project heeft als doel RISC OS geschikt te maken voor de Psion netBook sub-notebook computers. Het project bestond als sinds begin 2000, maar werd bevroren vanwege onduidelijkheid over de financiering. Een ander probleem dat recent de kop op stak was de vraag of de machines nog wel geproduceerd RISC OSzouden blijven worden nu Psion zich terugtrekt uit de consumenten/PDA markt. Gelukkig blijft men de netBook echter wel produceren, waarschijnlijk heeft dit mede als oorzaak dat de machines voornamelijk zakelijk verkocht werden en niet (direct) aan consumenten.

Zoals al is aangegeven is de financiering van het project nu rond en men hoopt op de RISC OS South West Show in maart 2002 een preview te hebben. Volledig functionele versies worden niet verwacht voor de zomer van 2002. De leveringsmethode en de uiteindelijke prijs zijn nog niet vastgesteld. "Het is verheugend nieuws dat we de ontwikkeling van Ron voort kunnen zetten. De SA-1100-processor die in de netBook gebruikt wordt heeft nog steeds de 26-bit mode aan boord, zodat de bestaande Acorn/RISC OS-software ook hierop te gebruiken is. Met een 640x480 touch screen geeft die dezelfde resolutie als de A5000 reeks, maar met de snelheid van een StrongARM RiscPC, en dat in een apparaat dat slechts enkele ponden weegt en 10 uur op batterijen kan werken", aldus Paul Middleton (de directeur van RISCOS Ltd). De huidige netBook reeks werkt met een SA-1100 processor op 190MHz en heeft 32MB Flash RAM geheugen aan boord.


In de inleiding is het al aangegeven, het is er. De eerste release van RISC OS Select is te downloaden van de website. De gebruikers kunnen nu beschikken over versie 4.24 van RISCOS Ltd. In het oog springende veranderingen zijn de ondersteuning van het (al langer bestaande) 'global clipboard protocol' door de meegeleverde applicaties (zoals !Edit, !SciCalc, !ChangeFSI, !Paint en !Draw). Hiernaast is het nu bijvoorbeeld mogelijk om gemakkelijker mappen te delen met Acorn Access. (Er is hiervoor een extra menuoptie in de Filer voor bijgekomen).

Hoewel de software officieel nog in beta is lijkt alles goed te werken, men verwacht de eerste CD rond december te kunnen leveren. Uiteraard geldt hierbij dat de RISCOS-wereld gebaat is bij veel kopers van deze nieuwe ontwikkeling zodat men toekomstige uitbreidingen kan blijven financieren, als u nog twijfelt neem eens een kijkje op de site en bekijk de schermafbeeldingen van het nieuwe besturingssysteem.


Tot mijn eigen verbazing heb ik al weer bijna een hele pagina (in EasiWriter) gevuld met nieuws van RISCOS Ltd. dat is al enige tijd niet meer voorgekomen. Helaas moet ik na het vele positieve nieuws met wat minder leuk nieuws gaan komen. Zowel RiscStation als MicroDigital hebben de deadline voor de RISC OS 2001 Show niet kunnen halen, en dat betekent dus dat we nog zullen moeten wachten op hun producten.
Dus nog geen nieuwe portable of Omega.

Wat de Omega betreft, hierover kan ik kort zijn. Men heeft nog steeds te kampen met een aantal hardnekkige problemen in het ontwerp van de custom chip in combinatie met het moederbord. Via het blad Archive heeft David Atkins van MicroDigital zijn verontschuldigingen geuit voor het vroeg aankondigen van het product, waar we nu al bijna een jaar op wachten. Anderzijds is het ook zo dat er geen alternatieven zijn zodat het geen grote schade heeft kunnen toebrengen aan de RISC OS-markt als geheel.
Hoewel er regelmatig nieuws was (mede via Desk/MicroDigital Europe) over de Omega is er heel weinig te melden over de nieuwe portable van RiscStation. Volgens RiscStation was hierover nog geen algemeen nieuws te melden.

http://www.riscstation.co.uk/ - http://www.microdigital.co.uk/


In het verleden waren er al diverse geruchten over een USB-podule voor de RiscPC. Hoewel er al wel aangegeven werd dat er een bedrijf bezig was met de ontwikkeling van de podule was nog niet duidelijk welk bedrijf dit was. Het lijkt er nu op dat Simtec, het bedrijf wat ook de RiscStation-moederborden (mede?) ontworpen heeft, de producent is. Eindelijk kunnen dus gebruikers van een RiscPC ook beschikken over de nieuwe USB-producten die op de markt gebracht worden. De kaart zal met name voor mensen die een nieuwe digitale camera willen (gaan) gebruiken een uitkomst zijn. Hoewel er lange tijd alternatieven uitgebracht zijn voor de camera's met USB lijkt het er nu op dat de fabrikanten deze producten dumpen en zich volledig concentreren op het USB-product.

Hiernaast zullen, mits de drivers beschikbaar zijn, optische muizen een ander potentiële toepassing voor deze kaart zijn. Hoewel de meeste optische USB-muizen met een PS/2-converter geleverd worden is het niet goed mogelijk deze te gebruiken op een RiscPC omdat deze nu eenmaal geen PS/2-aansluiting heeft. Hoewel een product als PS2Mouse hierbij uitkomst kan bieden lijkt het erop dat deze problemen heeft met de hoge stroomafname (4 tot 6 x meer dan een normale muis met een 'ouderwets' balletje) van de optische muizen.


Cerilica is voor de meeste RISC OS gebruikers geen onbekende meer, als producent van Vantage en leverancier van RiScript zullen velen onder ons dit bedrijf wel kennen. Op de RISC OS 2001 Show heeft men weer een 'nieuw' programma aan het publiek laten zien. Het gaat hierbij om een programma om logo's te maken, de naam is - zoals nevenstaande afbeelding al min of meer aangeeft 'Insignia'. Wat het uiteindelijke product zal gaan kunnen is nog niet helemaal duidelijk, de preview afbeeldingen op The Iconbar zien er echter veelbelovend uit, het pakket zal zo'n £39 moeten gaan kosten, ongeveer 70 Euro dus. - Inmiddels is er ook een website te vinden bij Cerilica zelf met nog veel meer voorbeelden.

Over Cerilica gesproken, zojuist viel er een mailtje van hun in de mailbox. Het gaat over een nieuwe manier van upgraden, in het verleden werden deze namelijk per e-mail gestuurd. Men heeft dit nu vervangen voor een systeem waarbij de gebruiker de nieuwe producten na aankondiging, op een voor de gebruiker acceptabel tijdstip, deze op kan halen van hun website. (Dit betekend tevens dat de overdacht van de gegevens efficiënter geworden is, daar e.mail slecht geschikt is voor de overdacht van binaire bestanden.)

http://www.cerilica.com/


Voor de 'RISC OS 2001 Show' heeft R-Comp weer diverse updates van haar producten uitgebracht, een goede gewoonte die ze voor vrijwel iedere grote show hebben weten vol te houden. Het gaat hierbij om een nieuwe versie van Messenger Pro. In aanvulling op Messenger Pro en MPro Online is er nu ook Messenger Pro Server Edition. Deze gloednieuwe versie geeft de gebruiker de mogelijkheid om de (lokale) mail te sharen via de gestandaardiseerde protocollen IMAP, SMTP en NNTP. Het is dus nu mogelijk om vanaf een andere (RISC OS, maar dit mag ook MS-Windowz, NetBSD of Linux) machine de eigen mailbox te bekijken en berichten via de RISC OS machine te versturen. Het is dus mogelijk dat meerdere personen in een gezin een computer bezitten waarbij er één de mail opslaat en verstuurt.

Naast de release van een nieuwe versie van Messenger Pro heeft men het HTMLEdit pakket verder verbeterd, er is nu ondersteuning voor HTML 4.01, CSS en JavaScript toegevoegd. Als laatste heeft men een nieuwe versie van EasyClip 2. Een programma op foto's en clipart te beheren.


Na veel serieuze zaken even aandacht voor spelletjes. Zo is er bijvoorbeeld van Repton 3 een versie verschenen die op de desktop werkt. Na spelletjes als Lemmings en Oh No! More Lemmings is het nu dus Repton 3 die de wachtpauzes kan verkorten. Alle spelletjes uit de Repton 3 collectie - dat zijn 'Repton 3' zelf, 'The Life of Repton', 'Around the World in 40 Screens' en 'Repton Thru Time' - zijn beschikbaar voor slechts 14.90 UKP. Mensen die een order willen plaatsen kunnen een mailtje sturen aan sales@apdl.co.uk

Behalve min of meer nieuwe ontwikkelingen zijn er ook weer diverse oude games uitgebracht als PD/Freeware. Zo is het Artex spel 'Botkiller 2' gratis te downloaden vanaf hun site. Mensen die dus genoten hebben van Botkiller 1, maar om wat voor reden dan ook Botkiller 2 niet gekocht hebben kunnen deze nu voor niets ophalen.

Als laatste in de spellenreeks van deze editie "Burn 'Out", deze is ook gratis te downloaden. Zoals in de schermafbeelding te zien is gaat het hierbij om een soort race spel. Mensen die een verzamelwoede hebben zullen deze ook wel aan hun collectie willen toevoegen :-) - Een wat uitgebreidere beschrijving van het spel is te vinden op de site van AcornArcade.


In deze editie werd er rond het RON-project positief nieuws gemeld, hiernaast kon u lezen dat RISC OS Select te downloaden is vanaf de RISC OS Site voor mensen die dit product gekocht hebben - De versies voor de Mico, Kinetic en RiscStation R7500 zijn nog in de maak. Minder leuk nieuws was dat de Omega van MicroDigital er nog steeds niet is.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •