riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 14

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Welkom bij alweer de 14e editie van riscynieuws.net in deze editie aandacht vëoor heden, verleden en toekomst. Helaas hebben we nog steeds niet het nieuws waar we (vrijwel) allemaal op wachten maar dat wordt goedgemaakt door veel andere positieve berichten.


Velen onder ons zullen ongetwijfeld de zoekmachine Google kennen, via deze website is het mogelijk om het web af te struinen naar informatie over RISC OS, het usenet (nieuwsgroepen) te bekijken, plaatjes te zoeken -van bijvoorbeeld de RiscPC- en in het Open Directory initiatief van Netscape rond te dwalen. Nu is men bij Google al een tijdje bezig om hun archief van usenet verder uit te breiden, sinds kort is dat dan ook gelukt en men heeft nu 20(!) jaar historie. Uit deze 20 jaar heeft men diverse belangrijke berichten gepakt en deze in een 20 year timeline geplaatst. In dit lijstje ontbreken (helaas) Acorn/ARM/RISC OS events, maar Neil Spellings heeft deze alsnog opgezocht en deze zijn dus te vinden op zijn website.

Maar er is nog meer te vinden op het web, zoals deze site over de Acorn Sytem 1. De eerste computer die door Acorn Computers is uitgebracht, diverse 'System' computers zijn hierna nog gemaakt (2 t/m 4A). In die tijd soldeerde men nog zelf de computer in elkaar, iets dat na de Atom verleden tijd geworden is - voor Acorn systemen dan, de Atom kon je zowel als bouwpakket danwel als compleet systeem kopen. Op de site zijn een uitgebreide beschrijving, de specificatie van het systeem en diverse foto's te vinden. Voor de antiquairs onder ons is deze site haast een verplichting.

En op silicon.com is een retrospective te lezen hoe het was om een Acorn Electron en een BBC Micro te gebruiken.


Van het verleden terug naar de realiteit van het heden, nog steeds geen MicroDigital Omega bij het schrijven van deze editie van riscynieuws.net. Wat we echter wel hebben is een openlijk excuus, op de nieuwspagina, voor de enorme hoeveelheid vertragingen die men bij dit project heeft opgelopen en het goede nieuws dat men eindelijk een werkend prototype heeft en deze zelfs aan het testen is met 1024MiB geheugen. Volgens eigen zeggen is dit een pre-productie test, dat zou betekenen dat we in het eerste kwartaal van 2002 eindelijk gebruik zouden kunnen gaan maken van de volgende generatie RISC OS machines. Uiteraard is dit een verwachting van mij en niet van MicroDigital, die zo wijs is om geen enkele release datum meer te noemen.


Over de volgende generatie RISC OS machines gesproken, eindelijk is hij er! De opvolger van de Acorn A4 notebook computer: de A5.

Goed, dat was een grapje, maar de RiscStation portable is nu eindelijk verkrijgbaar. Geen high-end notebook, maar een product dat tussen de normale laptop en een sub-notebook inzit. Dit heeft als gevolg dat de resolutie van het LCD-scherm bijvoorbeeld, net als bij de oude Apple iBook (de nieuwe kan al weer hogere resoluties aan), beperkt blijft tot 800×600. Hoewel de computer niet vergeleken kan worden met een normale notebook heeft het apparaat toch wel een redelijk aantal aansluitingen:

Naast deze opties is er ook nog een docking station beschikbaar met daarin de volgende extra's, deze zitten dus niet ingebouwd in het normale systeem:

En ook nog beschikbaar zijn een batterij met een grotere capaciteit (40 Watt) en een Car Power Adapter. Op zich dus een aardige lijst. Helaas moet voor de notebook alleen al wel een prijs van UKP 999, oftewel ± EUR 1700, betaald worden.

In Nederland is het product te verkrijgen via Desk, zij hebben er zelfs al een aantal verkocht. (Een redelijk aantal t.o.v. het minimum voor een haalbare productie), dit resulteerde in enige correspondentie tussen Desk en RiscStation en uiteindelijk kon men in de laatste NieuwsDesk zelfs melden dat de volgende zaken standaard bij de laptop komen:


Geheel ander nieuws is de release van VirtualA5000, een product van VirtualAcorn (Deze applicatie is een commerciële versie van Red Squirrel, een freeware Acorn emulator). Met dit product is het mogelijk om een Acorn A5000 te emuleren op een Windows machine. Deze emulator maakt het mogelijk om ieder RISC OS programma, dat werkt op RISC OS 3.1, te draaien op een doodgewone Windowz machine. Het is mogelijk om de emulator, net zoals bij !PCEm en !PCPro als een venster of in full-screen modus te laten werken. In full-screen modus is het net als of je met een normale A5000 zit te werken. De minimum eisen voor VirtualA5000 zijn:

Op zich is dit dus een redelijke specificatie en de prijs van dit product komt uiteindelijk op £29+P&P. (Op de site is niet helemaal duidelijk of het bedrag inclusief of exclusief BTW is! Maar in elk geval wel inclusief RISC OS 3.10 en allerhande software, tesamen geleverd op een CD.)


Terug naar de hardware, Castle Technology -producent en distributeur van Acorn computers- heeft in de catalogus op haar website een 10/100MBit ethernet kaart staan. Ja, u leest het goed! Eindelijk is er een opvolger van de 10MBit kaarten die we tot op heden voor RISC OS machines moesten gebruiken. Zoals op de site van Castle is te lezen, is dit stukje hardware een bijproduct van de ontwikkeling van de 'NEURON Embedded Computer'. Hoewel ik in het vorige nummer nog schreef 'Doordat er meer producten met RISC OS verkocht worden' [zal] 'uiteindelijk de gebruiker van desktop machines er ook beter van worden', had ik niet gerekend op een product als deze. Overigens volgens de catalogus is de prijs van de podule versie 99UKP en van de NIC-slot versie 94UKP, beide exclusief BTW.


In de vorige editie van riscynieuws.net is er al enige aandacht aan gegeven, Cerilica Insignia - een programma om logo's voor drukwerk of een website mee te maken. Er is nu een demo-versie van dit programma beschikbaar, zo dat u nu zelf kunt kijken of het product aan uw verwachtingen voldoet. In de demo versie is het opslaan onmogelijk en worden er rode strepen door het resultaat getekend, deze beperkingen zijn er uiteraard niet in de volledige versie. Om alvast een indruk te geven zal ik nog even wat van de mogelijkheden van Insignia opnoemen:

De uiteindelijke prijs van het product is 39UKP (inc. BTW) en u kunt het kopen bij Cerilica of een van de dealers van Cerilica, voor de Benelux is dat XAT.


Ondanks dat in deze editie nog steeds niet te melden was dat de Omega uit is, wel aan groot aantal andere nieuwtjes. (Zoals de RiscStation portable, Cerilica Insignia en de 100MBit ethernet kaart). En dan heb ik het nieuws over de re-release van Acorn User moeten laten liggen i.v.m. tijdgebrek.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

3e jaargang (2002)

  1. editie 14
  2. editie 15
  3. editie 16
  4. editie 17
 
  • More »
  •