riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 15

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

En ongemerkt zijn we al weer aangekomen bij het derde lustrum van riscynieuws.net en zijn nu beland bij nummer 15 (3e jaargang nummer 2). In dit nummer aandacht voor Crystal, embedded RISC OS, Messenger Pro en er wordt nog even stil gestaan bij de vernieuwde Acorn User.


Gewoonlijk begin ik met nieuws van RISCOS Ltd en daarna ga ik verder met de ontwikkelingen op hardware gebied, als hierover tenminste iets te melden is. Dit keer begin ik echter met Computer Concepts' ArtWorks, Martin Würthner van MW-Software heeft namelijk weer flink aan zitten sleutelen en heeft voor eind maart de release van een nieuwe module gepland staan. Deze module, Crystal, -the most exciting ArtWorks module ever written-, maakt het eindelijk mogelijk om objecten semi-transpartant te maken. Hoewel de module nog niet helemaal uitontwikkeld is, en dus ook nog niet gekocht kan worden, maakt nevenstaande scherm-afbeelding de mogelijkheden van de nieuwe module wel duidelijk. Op de site zelf staan nog meer screenshots en een beschrijving van de mogelijkheden van de Crystal module. Door al deze uitbreidingen van Martin Würthner komt ArtWorks qua mogelijkheden steeds en stapje dichter bij haar zusje, het PC pakket Xara X van Xara Ltd (Computer Concepts).


Ondanks het feit dat ik dit keer het ArtWorks nieuws belangrijker vond is er toch wel degelijk nieuws van RISCOS Ltd. Eindelijk kunnen de bezitters van een Kinetic RiscPC of Kinetic kaart namelijk gebruik maken van RISC OS Select, de eerste beta van Select voor de Kinetic is vanaf nu namelijk te downloaden van de site van RISCOS Ltd. De extra mogelijkheden van de eerste editie van RISC OS Select zijn al eerder uitgebreid ter sprake gebracht, deze kunt u terugvinden in de voorgaande riscynieuws.net edities.

Ander nieuws is het feit dat RISCOS Ltd ook werkt aan een versie van RISC OS voor embedded computers, bijvoorbeeld de Neuron van Castle, zoals is aangegeven in het volgende persbericht. De processors waarmee embedded RISC OS initieel zal kunnen werken zijn de ARM7500, SA-110 en eventueel en SA1100/SA1110 (als een bijproduct van het Ron project.)

Deze versie van RISC OS (die misschien onder een andere naam op de markt gebracht zal worden) zal een uit componenten bestaande versie worden, geschikt voor specifieke hardware. Het besturingssysteem zal vooral gebruikt worden bij producten die een beperkt aantal mogelijkheden nodig hebben (zoals een Point of Sale Unit) vergelijkbaar met Acorn NCOS.


Hoewel de specificaties van de uiteindelijke portable van RiscStation, de P7500(?), al in riscynieuws.net gestaan hebben wil ik nog even wijzen op de RiscStation Portable pagina die The Iconbar op haar site heeft staan. Hier is een nette beschrijving te vinden van de specificaties en lijst met de te bestellen modellen. (welke extra's er bij gekocht kunnen worden!)


Na meer dan 4 jaar hard werken heeft Artex Software -the RISC OS games company- het realtime stragegy spel TEK 1608 bijna af. Artex is dan nu ook in staat om de definitieve uitgiftedatum bekend te maken. TEK 1608 zal op 15 April 2002 uitgebracht worden.

Het spel, dat op CD uitkomt is te spelen op alle state of the art RISC OS-machines, inclusief de RiscStation R7500, de Risc PC, de Mico en ook op de nog uit te komen Omega. Het spel werkt op de resoluties 640×480 tot 1027×786.

Het TEK-pakket zal ook de volledige versies van Exodus, Ankh en Botkiller gaan bevatten en zal ongeveer 30UKP (±60 Euro) gaan kosten.


Veel RISC OS gebruikers weten het niet eens, maar heel vaak is er al een kleine vorm van Virus Protectie (namelijk de VProtect module) geïnstalleerd op hun computer. (Dit is te zien in het opstartscherm van de WIMP.) Van deze module heeft Pineapple Software, de auteur van VProtect, een nieuwe versie uitgebracht die te downloaden is van hun Virus Protection Scheme website. [Voor de duidelijkheid: voor PC-virussen is een RISC OS machine immuun!]

De volledige virusscanner is als onderdeel van het Virus Protection Scheme o.a. te koop bij Desk. Dit is een abbonement dat per jaar afgesloten wordt en hiervan worden regelmatig (2× per jaar) nieuwe updates van verspreid.


R-Comp heeft er een zo'n beetje een gewoonte van gemaakt om op een beurs een nieuwe versie van een product op de markt te brengen. Op de SouthWest show in Groot-Brittanië is dan ook Messenger Pro Server Edition uitgebracht. Met deze software is het mogelijk om e-mail via een netwerk te delen, hierbij kan gebruikt gemaakt worden van RISC OS, Windoze, Linux, *BSD computers. (De server is dan uiteraard een RISC OS machine). In hun bericht op comp.sys.acorn.announce doen ze uit de doeken waarom je dit zou willen doen en dus Messenger Pro Server zou willen gebruiken.

De protocollen die door Messenger Pro Server Edition ondersteund worden zijn IMAP4 en SMTP voor e-mail en NNTP voor toegang tot usenet (nieuwsgroepen).


Over Acorn User is er de laatste tijd genoeg nieuws geweest, hetgeen o.a. in riscynieuws.net te lezen was. Maar eindelijk heeft men de eerste Acorn User in de nieuwe stijl de deur uit. En mijn eerste indruk is dat het blad er op vooruit is gegaan, uiteraard is het onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken, maar over het februari nummer kon ik in elk geval niet echt klagen.

Naast de redesign van het blad is ook de website onderhanden genomen, dus ik zou zeggen ga er eens een kijkje nemen!

In Nederland is Acorn User te verkrijgen via Desk.


In deze editie konden gebruikers van ArtWorks wel heel interessant nieuws lezen, van RISC OS Ltd was er nieuws over Select en embedded RISC OS, er was nieuws van R-Comp en deze keer kwamen zelfs de gamers er niet bekaaid vanaf. Als laatste nog aandacht voor de re-release van Acorn User, iets waar ik de vorige keer helemaal geen aandacht aan kon geven - en nu heb ik zelfs al een new look Acorn User in handen gehad!

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

3e jaargang (2002)

  1. editie 14
  2. editie 15
  3. editie 16
  4. editie 17
 
  • More »
  •