riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 16

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Alweer een nieuwe versie van riscynieuws.net (editie 16 - 3e jaargang nummer 3), in deze editie aandacht voor de nieuwe 100 Megabit-kaart van Simtec -dit nieuws kwam exact na sluiting van de vorige editie-, een nieuwe riscos.info-site en de nieuwe versie van Vantage die op de Wakefield RISCOS Show uitgebracht zal gaan worden.


Als eerste aandacht voor de 100MBit-netwerkkaart van Simtec, na Castle is er nu dus een tweede producent van snellere ethernetkaarten voor het RISC OS-platform. De kaart voldoet aan de IEEE 802.3-standaard en bevat 512 kilobyte flash-geheugen.

Naast een kaart voor in de RiscPC heeft Simtec ook voorzien in een kaart die moet gaan werken op de RiscStation-machines.

De kaart is geproduceerd in samenwerking met R-Comp, CTA Direct en Stuart Tyrell Developments, deze samenwerking combineert dan ook de technische kennis van Simtec samen met de cross platform-kennis van R-Comp. STD en CTA.

De richtprijs van het product is 69UKP exclusief BTW en verzendkosten.


Cerilica Vantage is al weer een tijdje uit, en in de tijd na de release van het pakket heeft men bij Cerilica niet stil gezeten. Men is dan nu ook op het punt om een grote update uit te gaan brengen, het resultaat van 6 maanden hard werken.

Het is de bedoeling dat de upgrade uitgebracht zal gaan worden in april van dit jaar. De upgrade, die gratis zal zijn voor bezitters van het pakket, bevat belangrijke nieuwe gereedschappen en verbeteringen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: Verbeterde SVG export, Deep alpha blending en Photoshop export.-Als u alvast voorbeelden wilt hebben van de (nieuwe) mogelijkheden van Vantage dan kunt u die vinden op de Vantage 1.10 preview pagina.


Naast Vantage is er natuurlijk ook nog ArtWorks, in de vorige editie is er al gesproken over Crystal - van Artworks module goeroe Martin Würthner. De module die transparency mogelijk maakt, alleen was toen nog niet duidelijk wanneer de module af zou zijn. Inmiddels is bekend dat het product te verkrijgen zal zijn vanaf 2 April. Ieder object - zoals vormen, sprites, lijnen, tekst areas, etc - kunnen een transparantie niveau hebben van 0 tot 100%.

De systeemeisen voor de module zijn ArtWorks 1.5 en minimaal RISC OS 3.5, maar voor complexe tekeningen is een StrongARM aan te bevelen. Het tekenen van afbeeldingen met transparante objecten kost meer geheugen, maar er is veel aandacht besteed aan het afbeelden van transparante objecten met weinig geheugen. Maar het is aan te raden om minimaal 16MB geheugen in de computer te hebben bij het gebruik van deze module.

Op de site zijn ook nog een aantal voorbeelden te vinden van tekeningen die al met de bèta-versies van de module zijn gemaakt, ondermeer door Henk Huinen.

Voor de volledigheid nog even de prijs van de module die is 35UKP. (Ongeveer 65 euro)


Peter Nauls -de man achter het RISC OS Projects Initiative- heeft een site opgezet die volledig gewijd is aan het programmeren in C op een RISC OS machine. De site is te vinden op het adres http://www.riscos.info/, de site is nog in ontwikkeling en Peter accepteert dan ook graag nieuwe onderwerpen.

Het is de bedoeling dat de site alle aspecten van het programmeren in C op RISC OS-machines zal gaan behandelen, hierbij variëren de onderwerpen van discussies over de diverse C-compilers tot het uitvoeren van specifieke taken.

Als aanvulling op de lancering van de nieuwe site heeft Peter ook nog eens het onderhoud van de compiler 'lcc' overgenomen van Reuben Thomas. De compiler is bijgewerkt tot de laatste versie (4.0 tot 4.1). Hopelijk zal 'lcc' een gemakkelijker alternatief zijn voor de beginnende programmeurs die de grotere compilers te lastig vinden.


De Wakefield RISC OS shows, die ieder voorjaar weer georganiseerd worden zijn ondertussen een begrip. Voor diegenen die ook dit jaar weer naar deze show willen gaan is er nu de mogelijkheid om online de tickets te bestellen. Dit is mogelijk gemaakt door een dienst die Spellings Computer Services aanbiedt.

Als de tickets vooraf gekocht worden dan zijn de prijzen 4UKP voor volwassenen, 2UKP voor kinderen van 5 tot 16 jaar. Bij het kopen bij de ingang zijn de prijzen 5UKP voor volwassenen en 3UKP voor kinderen (5-16 jaar) - leden van de Foundation betalen zowel bij de ingang als vooraf online 4UKP.


Het goed afspelen (dus inclusief de audio) van MPEG-bestanden is een lang gekoesterde wens van veel RISC OS gebruikers. Hoewel er al diverse video-only afspeelprogramma's uitgebracht zijn is het nooit mogelijk geweest om zowel een MPEG-bestand met video en audio af te spelen. Ik zei 'geweest', want er is nu de applicatie KinoAMP, die gebaseerd is op Kino van eQ R&D die dit wel kan. Voor het afspelen van de audio maakt deze applicatie gebruik van de AMPlayer-module - versie 1.36. (De module wordt niet meegeleverd met KinoAmp, maar deze is wel te downloaden van de AMPlayer-website.)

Ondertussen is deze applicatie aanbeland bij versie 0.16 en heeft het de volgende mogelijkheden:


Over movie players gesproken, David McEwen -bekend van diverse emulator ports- is bezig met een afspeler die erg veel formaten moet kunnen decoderen. De player is zodanig geschreven dat het gemakkelijk mogelijk is om nieuwe codecs toe te voegen. Evenals het eerder genoemde KinoAMP worden de filmpjes in full screen mode afgespeeld.
Op dit moment is er ondersteuning voor de MOV, AVI, FLI en FILM formaten.

De codecs die ondersteund worden zijn:

Hoewel er nog gewerkt wordt aan ondersteuning van andere formaten is er geen enkele reden waarom anderen ook geen bijdrage aan het project zouden kunnen leveren. (Zodat multi-tasking afspelen mogelijk wordt bijvoorbeeld.)

Meer informatie over WIP is te vinden op David McEwen's website.


Gebruikers van R-Comp's WebsterXL kunnen binnenkort een nieuwe versie verwachten, als men een Priority Support customer is dan heeft men de laatste versie al ontvangen.

De nieuwe versie (1.99f) heeft een groot aantal verbeteringen, zoals op het gebied van Cascading Style Sheets (CSS), een betere text area-invoer en verbeterde JavaScript (nu vergelijkbaar met versie 1.4).

Tevens ondersteunt deze versie ook het bladwijzerbeheerprogramma Bookmaker en kan het omgaan met de HTML hotlist formaten van Browse en Fresco.


In deze editie was er interessant nieuws voor mensen met een klein netwerkje, namelijk een grotere keus in netwerk kaarten (op 100 MBit) voor RISC OS-machines. Ook was er interessant nieuws voor gebruikers van zowel Vantage -de eerste grote update komt er aan- en ArtWorks -Crystal, transparante objecten zijn nu mogelijk- en was er aandacht voor movie players in de vorm van KinoAmp en WIP. En als laatste was er aandacht voor de nieuwe versie van WebsterXL.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis

mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

3e jaargang (2002)

  1. editie 14
  2. editie 15
  3. editie 16
  4. editie 17
 
  • More »
  •