riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 17

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Welkom bij riscynieuws.net editie 17 -jaargang 3 nummer 4. In deze editie vind u onder andere nieuws over RISC OS Select, de MicroDigital Omega -na maanden stilte eindelijk weer aanwezig in deze rubriek- en Virtual A5000.


Zoals is te lezen op de RISC OS-website staat de eerste CD release van RISC OS Select gepland voor eind april. Eindelijk is nu één jaar na de aankondiging van 'RISC OS Select' de eerste CD klaar.

Op de CD zal RISC OS 4.29 staan met de bijbehorende Boot-structuur en de applicaties.

Het installatieprogramma is sterk verbeterd om de upgrade van RISC OS 4.0x of de vorige versies van Select naar de huidige versie te ondersteunen.

Tot de mogelijkheden van Select behoren onder andere:

Tevens is er op The Icon Bar te lezen dat RISCOS Ltd ondersteuning plant voor de RiscStation en MicroDigital computers. Waarschijnlijk zullen we hier echter nog wel even op moeten wachten.

Voor iedereen die zich geabonneerd heeft op RISC OS Select op de RISC OS Expo 2001 zal het goed nieuws zijn om te horen dat de eerste verlenging per 1 september 2002 noodzakelijk zullen zijn. Iedereen die op de show zich aangemeld heeft zal dus dan pas het abonnement moeten verlengen.


Eindelijk weer eens nieuws van MicroDigital, en nog wel goed nieuws of om met MicroDigital zelf te spreken: "The future looks bright...".

Het basisontwerp werkt nu betrouwbaar met een 300MHz StrongARM-processor en de Lightning© video controller op 1600×1200 in 24 bit kleuren modus. De prototypen van het moederbord werken met zowel een 300MHz SA110 en 733MHz XScale-processor, dit zijn dezelfde chip als die van de batch die Intel gedemonstreerd heeft met een klok van 1GHz (met koeling). Voor alle duidelijkheid, dit zijn niet de 400MHz embedded XScale-processoren waar men het in de nieuwsgroepen over heeft.

De geheugencontroller is succesvol getest met een breed scala aan SD-RAM-modules van alle grote geheugenfabrikanten.

Nu het basisontwerp klaar is gaat men zich bij MicroDigital richten op het afmaken van de device drivers (waaronder EIDE, SCSI, ethernet, geluid en USB) zodat deze werken met de PCI bus en voordeel hebben van de hogere performance verschaft door bus mastering DMA. Doordat de machines bijna klaar zijn is men bij MicroDigital ook bezig met het schrijven van de handleidingen.

Nog wat aanvullende informatie over het Omega ontwerp. Voor zover bij MD bekend is deze machine de eerste desktop computer die het zogenaamde soft computer concept gebruikt. De Omega bestaat fundamenteel uit de StrongARM/XScale/ARM10 processor met SDRAM, PC soutbridge, drie FPGA's -de Lightning chipset- en 5 flash ROMS voor het OS en de drivers met databussen op 66, 100 en 133 megahertz.

De Lightning© chipset is een modulair ontwerp zodat het mogelijk is om haar functionaliteit aan of uit te kleden voor gebruik in nieuwe producten. Zodat nieuwe producten in tegenstelling tot het eerste product sneller op de markt gebracht kunnen worden.

De Omega is tevens het eerste product dat werkt met RISC OS 4 zonder dat er gebruik gemaakt is van hardware die eerder door Acorn ontwikkeld is. (Zoals het geval is bij de Castle computers, de RiscStation machines en de MicroDigital Mico.)


Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo wist Desk te melden dat de releasedatum van de RiscStation Portable met 2 maanden moet worden uitgesteld, opnieuw zijn er problemen met toeleveranciers. RiscStation geeft al wel aan een werkend prototype mee te nemen naar de Wakefield RISC OS show. (Hopelijk is dit een echt werkend prototype en niet zoals eerdere demo's een PC laptop met een RISC OS scherm als screensaver...)


Positief nieuws is daarentegen weer dat Castle de eerste 10/100BaseT-netwerkkaarten uitgeleverd heeft op 23 April. Volgens eigen zeggen is dit de eerste (en enige) 10/100 MBit-kaart beschikbaar voor RISC OS. Hoewel we ook al afbeeldingen gezien hebben van de Simtec versie, zie ook voorgaande riscynieuws.net edities. Meer informatie is te vinden op http://www.castle.uk.co/castle/inter.html


In riscynieuws.net van afgelopen januari is Virtual A5000, de A5000-emulator voor Windows van VirtualAcorn, al ter sprake gekomen. Ondanks diverse juridische problemen rond copyrights heeft men toch nog aan verbeteringen van deze emulator kunnen werken.

Inmiddels is het pakket in Nederland ook via Desk verkrijgbaar voor de prijs van EUR 55.

Tevens is de emulator zelf ook verbeterd. Zo kan versie 1.10 UDF (Packet CD) schijven lezen en schrijven. Met deze techniek kunnen gebruikers een CD-R(W) als een soort harde schrijf benaderen. Zodra deze schijf gefinaliseerd is in Windows is deze, volgens Virtual Acorn, ook te lezen op een gewone RISC OS computer. (Deze opties zijn tot op heden alle getest op CeQuadrat PacketCD en Roxio DirectCD.

Naast UDF ondersteuning heeft VirtualA5000 ook ondersteuning voor DOS-diskettes, CD-ROMs (duh!) en LanMan98, meer informatie hierover is te vinden op de 'Technical Support' pagina's.


Het veel geplaagde Acorn User heeft alweer een wisseling van de wacht. Nadat Michael Stubbs het blad succesvol (naar mijn mening) een nieuw gezicht gegeven heeft moet hij zijn taak als hoofdredacteur beëindigen.

Zijn taak wordt overgenomen door Rob Donaldson. De nieuwe hoofdredacteur zal het pad ingeslagen door Michael blijven bewandelen en Acorn User blijven verbeteren.


Naast positief nieuws over RISC OS Select en de Omega ook nog wat minder positief nieuws, over de portable. Laten we hopen dat het bij 2 maanden uitstel blijft en het er niet meer worden. Ook was er aandacht voor Virtual A5000, de 10/100MBit-netwerk kaart van Castle en de nieuwe hoofdredacteur van Acorn User.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

3e jaargang (2002)

  1. editie 14
  2. editie 15
  3. editie 16
  4. editie 17
 
  • More »
  •