riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 2

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Als u dit artikel leest, dan is het al weer enige tijd geleden dat de RISC OS 2000 Show in Epsom plaatsgevonden heeft. Op deze show is weer een nieuwe RISC OS-machine gepresenteerd, gemaakt door MicroDigital. Hiernaast zijn er van diverse pakketten weer nieuwe versies verschenen, over het algemeen op (of net voor) de RISC OS 200 Show.


Zoals in de inleiding al aangegeven was het klapstuk van de show de Omega, dit is een StrongARM-powered computer. Dit keer niet gemaakt door Acorn/Castle maar door MicroDigital. Een van de belangrijkste kenmerken van de machine is het gebruik van PCI-uitbreidingssloten in plaats van de tot op heden gebruikelijke podule/ISA-sloten. Hiernaast bevat deze computer ook nog de mogelijkheid om de StrongARM te upgraden met een 'Intel XScale'-processor.

Nog wat technische specificaties:

De prijs van deze machine komt op £999.=. Niet gering, maar gezien de specificaties is hij het waard. Standaard zal de machine uitgerust worden met 64MB geheugen, een harde schijf van 20 GB en een 52-speed CD-ROM-speler. Zoals andere RISC OS-machines (het lijkt wel een gewoonte te worden) wordt ook bij deze machine gratis software meegeleverd. De Omega wordt geleverd met PipeDream 4, Easiwriter en Fireworkz Pro. Meer informatie over deze macinhe kunt u vinden op de MicroDigital website http://www.microdigital.co.uk/


Ook het werk aan het Imago moederbord van Millipede gaat gewoon door, alleen zijn hierbij de specificaties niet schokkend gewijzigd (meer informatie is te vinden op de website van Millipede).

Al vanaf het eerste begin is er bij het Imago-moederbord rekening gehouden met mogelijke nieuwere/snellere processoren. Inmiddels heeft men bij Millipede al toegezegd om ook voor dit mainboard een XScale uitbreiding te gaan leveren. Hierbij geeft men echter wel aan dat RISC OS geschikt gemaakt moet worden voor de 32 bit ARM instructie set, omdat de XScale de 26 bit modus niet meer ondersteunt. Meer informatie kunt u vinden op de website: http://www.millipede.co.uk/


RISCOS Ltd. is van plan om zo rond de zomer van 2001 een upgrade (versie 4.5) van RISC OS uit te gaan brengen, hopelijk zal dit dan een volledig 32 bit besturingssysteem worden. Alleen dan is het mogelijk om de 2 eerder genoemde nieuwe RISC OS-producten volledig te benutten. http://www.riscos.com/


Inmiddels is er ook meer bekend over de RiscStation portable. Zo zal de machine geleverd gaan worden met een kleurenscherm, eigenlijk is monochroom allang geen optie meer. Eigenlijk is het verder een R7500Lite in het klein en draagbaar, zoals dat ook het geval was met de A4/A5000 (alleen was toen de A5000 de desktopversie van de A4). Dit betekent dat de machine uitgerust is met een 56MHz ARM7500FE en verder met de standaard uitbreidingen, wat overigens afwezig lijkt te zijn is een PCMCIA uitbreidingsslot. (Dit laatste lijkt me een groot gemis, hoewel de machine wel is uitgerust met een netwerkaansluiting, en dit is iets waar meestal een PCMCIA aansluiting voor gebruikt wordt.) Meer hierover kunt u vinden op de RiscStation website http://www.riscstation.co.uk/


Al voor de RISC OS 2000 show heeft 'The ARM Club' een nieuw programma uitgebracht waarmee het mogelijk is om fouten op een E(+) of F(+) disk te detecteren en te repareren. Dit programma, DiscKnight, kost 10 UKP en is een uitgaven van 'The ARM Club'. Het gedeelte van de applicatie dat de detectie uitvoert is gratis te downloaden vanaf de DiscKnight website. http://www.armclub.org.uk/products/discknight/

(Mensen die nog op RISC OS 3.7, of lager, [blijven] werken kunnen natuurlijk ook het shareware program 'fsck' van Sergio Monesi gebruiken. http://www.monesi.com/sergio/index.html)


R-Comp heeft al meerdere internetprogramma's uitgebracht, tot op heden bleef het echter bij stand-alone software. Met de komst van DialUp echter kwam de mogelijkheid om een internet-suite uit te brengen. Inmiddels heeft men dat dan ook gedaan. De R-Comp Internet Suite bestaat uit 'DialUp', 'Messenger Pro' en 'WebsterXL'. Hiernaast worden er een FTP-programma en diverse internet-utilities meegeleverd met de suite. De prijs van het totaalpakket zal 60 UKP gaan worden. Ook heeft R-Comp een upgrade uitgebracht van SiteSeer, een programma waarmee het mogelijk is op een web-site in zijn geheel te 'grabben' en lokaal op de computer op te slaan. SiteSeer kost £25,=

Het is wel te merken dat de RISC OS 2000 show plaatsgevonden heeft want ook van HTMLEdit is er een vernieuwde versie verschenen, nieuwe features zijn de vertaling van (niet RISC OS) 'top bit' karakters en diverse RISC OS 4 gerelateerde verbeteringen, HTML Edit 4 kost 53 UKP. Meer informatie is te vinden op http://www.rcomp.co.uk/


iSV Products (http://www.isvproducts.co.uk) heeft weer een vernieuwde versie van de fontmanager 'EasyFont PRO' uitgebracht. Deze populaire fontbeheerder heeft de mogelijkheid om van de fonts een WYSIWYG voorbeeld te laten zien.

Hiernaast is het mogelijk om fonts aan en uit te zetten en zelfs het scannen van bestanden voor benodigde fonts behoort tot de mogelijkheden.

EasyFont PRO versie 5 wordt geleverd met 2000 fonts en een volledige versie van het font editor programma 'Dr Fonty'. De kosten voor het programma zijn £15,==.


Diversen onder u zullen wel eens een probleem gehad hebben bij de keuze van een digitale foto-camera. Één van de mogelijkheden is een camera die werkt met compact-flash kaartjes. Alleen dan komt er een nieuw probleem om de hoek kijken, hoe communiceer ik met mijn RISC OS machine. Gebruikers van een PC-notebook hebben nergens last van, als je een Psion Series 5(mx) bezit is het ook geen probleem. En voor een normale PC is er ook een oplossing beschikbaar, alleen RISC OS wordt vergeten. Voor dit probleem bij de keuze van een compact-flash camera is er nu een oplossing van Surftec (http://www.surftec.net). DigiFlash geeft de mogelijkheid om compact-flash kaartjes op een RISC OS machine uit te lezen, de hardware maakt gebruik van een bi-directionele parallelle poort en is dus te gebruiken op alle moderne Acorn/RISC OS machines (vanaf de A5000).

De DigiFlash voegt een extra disk-symbool toe aan de iconbar, en daarna is de compact-flash disk benaderbaar als was het een normale drive. Het is zelfs mogelijk om gebruik te maken van Acorn Access zodat de kaartjes zelfs binnen een netwerk gedeeld kunnen worden. DigiFlash voor compact-flash kaartjes is uitgebracht op de RISC OS 2000 show en een versie voor (de mij onbekende) Smart Media wordt binnenkort verwacht.


Acorn User (http://www.acornuser.com) heeft haar eigen website eens onder handen genomen en compleet opnieuw opgebouwd. De site is nu weer helemaal up-to-date en er wordt nu weer per editie van Acorn User aangegeven welke onderwerpen er behandeld gaan worden. Hiernaast is het mogelijk het laatste RISC OS-nieuws te bekijken via de site (het nieuws wordt geleverd door Drobe Launchpad http://www.drobe.co.uk/


Explan computers (http://www.explan.co.uk) heeft een vernieuwde versie van het Bijbelpakket 'Holy Bible' uitgebracht, de grootste verbetering is de web-ondersteuning. Nieuwe mogelijkheden zijn: Text-, DOS- en HTML-bestanden kunnen gebruikt worden als tijdelijke resource-files. Dit betekent dat webpagina's die Bijbelse inhoud bevatten vanuit HolyBible bekeken kunnen worden. Hiernaast is het mogelijk om web-sites vanuit de applicatie te starten, zodat de site via uw favoriete browser bekeken kan worden.


Van het programma BDRand is er weer een nieuwe versie verschenen, deze versie heeft diverse nieuwe mogelijkheden/opties. Zo kan er gekozen worden voor een JPEG-background en heeft deze versie (eindelijk) de mogelijkheid om zonder een symbool op de iconbar te werken. Het programma is te vinden op http://www.argonet.co.uk/users/tigger/.

ArtToSpr, een handige utility waarmee het mogelijk is om ArtWorks of Draw bestanden om te zetten naar Sprites heeft nu de mogelijkheid om masks te gebruiken. Deze versie is te vinden op http://www.realh.co.uk/free.html.

Van het programma Stocks is inmiddels versie 1.23 verschenen. Stocks is een applicatie waarmee het mogelijk is om je eigen aandelen in bij te houden c.q. trends van deze aandelen te volgen. Te vinden op http://www.magrathea.freeuk.com/softwr.html.

Van Paul Irwin's games !FreeCell en !Patience zijn nieuwe versies verschenen, de kaartspellen zijn te downloaden van http://www.paulirwin.co.uk/.

Vanwege de grote vraag naar een geprinte handleiding van het pakket AntUtils heeft de auteur nu een 48 pagina's tellend boekje gemaakt, hoewel het pakket een uitgebreid !Help bestand heeft zijn er toch mensen die de voorkeur geven aan een papieren versie. De handleiding kost 10 UKP en is te bestellen via http://www.vigay.com/riscos/apps/antutils.html.

!STRing, een gratis OCR pakket is weer verbeterd, één van de verbeteringen is een template file voor het lettertype Corpus. (Typemachine-lettertype) en het uitbrengen van een template voor Trinity/Homerton met Franse karakters. Te vinden op http://www.arcsite.de/hp/mrb/.


Dit is dan alweer de 2e editie van de 1e jaargang van RiscyNieuws, tussen alle bedrijven door nog even gemaakt. Net zoals de vorige zal deze editie ook via het adres http://www.riscynieuws.net/ te benaderen zijn.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

1e jaargang (2000)

  1. editie 1
  2. editie 2
  3. editie 3
 
  • More »
  •