riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 4

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Alweer een nieuwe aflevering van riscynieuws.net, de nieuwsrubriek van de Asterisk. In deze editie ondermeer aandacht voor het ontstaan van MicroDigital Europe, en het opnieuw uitbrengen van TopModel onder de Cerilica vlag.


Normaal begin ik met nieuws van RISCOS Ltd, als hierover tenminste nieuws te melden is - en daar heb ik óók nieuws over, maar deze keer vond ik dat de vorming van MicroDigital Europe het belangrijkste nieuws is. In de vorige aflevering werd al gemeld dat men bij MicroDigital bezig was met onderhandelingen met een Nederlandse of Duitse partij om de assemblage voor het vasteland daar plaats te laten vinden. Inmiddels is bekend welke onderneming die assemblage op zich gaat nemen, MicroDigital heeft namelijk samen met Desk een joint venture gesloten, deze joint venture gaat werken onder de naam MicroDigital Europe. Helaas kan ik nog niet melden dat de eerste Omega computers daadwerkelijk uitgeleverd zijn, of op korte termijn geleverd zullen gaan worden. Men zit namelijk te wachten op een tweetal zogenaamde FPGA chips. Waarbij de eerste de functie van PCI-bridge vervult en de tweede die van memory-controller. Hopelijk laten deze chips niet te lang op zich wachten, we zitten tenslotte al lang genoeg te wachten op de aflossing van onze trouwe RiscPC-computers, die hoewel niet afgeschreven, toch wel gedateerd beginnen te raken. Meer informatie over de samenwerking is te vinden op de MicroDigital website.


En dan nu het uitgestelde RISC OS nieuws, te beginnen met de diverse (pers-)berichten die door RISCOS Ltd uitgebracht zijn. De meest belangrijke is wel dat men op zoek is naar een programmeur (software engineer) voor hun kantoor in Cambridge. Hij (of zij) zal gaan werken aan de ontwikkeling van de printer-drivers en meer algemene RISC OS-applicaties. Kennis van C/C++ en RISC OS is, zoals te verwachten was, een pré.

Ander nieuws is dat er weer een nieuwe Foundation RISCUser (editie 4) uitgekomen is, in deze editie is tevens een compilatie opgenomen van de eerder verschenen edities (1 t/m 3). Om u vast een indruk te geven over de inhoud van de CD-ROM, en dan met name de redactionele inhoud, is het sinds kort mogelijk om de eerste editie via de RISCOS Ltd-website te bekijken. Indien u interesse hebt om lid te worden van de 'RISC OS Foundation', op de RISCOS-website is ook een aanmeldings formulier te vinden. De RISCOS-website is, zoals gewoonlijk, te vinden op http://www.riscos.com/


In de vorige editie van riscynieuws.net is er al melding gemaakt van de overgang van TopModel naar Cerilica. Inmiddels heeft men bij Cerilica al weer een grote hoeveelheid reacties gekregen, hiermee gaat men het pakket verder verbeteren - een gedetailleerde lijst is te vinden op de Cerilica website. Men verwacht op de RISC OS South West show de eerste pre-release te kunnen laten zien. Wat het totale pakket aan extra's heeft is (opnieuw) te veel om hier te noemen, dus ook nu verwijs ik weer naar de website van TopModel. De software zal worden geleverd met een 60 pagina grote handleiding en moet £99 (excl. BTW) gaan kosten. Een upgrade voor mensen die al een versie van Spacetech gekocht hebben kost £35 (excl. BTW) en geeft voor hen recht op verdere upgrades.

In de vorige editie werd er melding gemaakt van een nieuwe versie van RiScript, inmiddels is er weer een upgrade (en wel naar versie 4.12) verschenen. Naast de gebruikelijke bug-fixes is er een nieuwe feature bijgekomen. Het is nu mogelijk om de tekst vanuit een PDF te bewaren in normaal Textfile-formaat, zodat die te gebruiken is in bijvoorbeeld een ander DTP-pakket. Meer informatie over deze software is te vinden op de website van Cerilica.


Om nog even bij de updates van software te blijven, ook R-Comp is het updaten van software, gelukkig, nog steeds niet moe. Zo zijn er nieuwe versies verschenen van de volgende software pakketten:

Tevens wordt er door R-Comp hard gewerkt aan versie 2 van WebsterXL, deze moet zo rond februari/maart uitkomen. Informatie over de genoemde software is te vinden op R-Comp's website - http://www.r-comp.co.uk/


Zenta Multimedia heeft sinds kort een website waarvan men online CD's kan bestellen - met wereldwijd gratis verzending! Hierbij gaat het om categorieën als clip-art, fonts, applicaties, ARMovies en muziek. De gedetailleerde lijst kunt u vinden op Zenta's website, hier is ook per CD een beschrijving van de inhoud te vinden, van sommige CD's zijn zelfs samples te downloaden. De website is te vinden op http://www.zenta.com/acorn/


Een trouwe lezer van de *Asterisk weet inmiddels al wat 'CodeCraft' inhoudt. Een online demo-competitie waar men in diverse categorieën een zo mooi of handig mogelijk programma te maken. Er kan (zoals gewoonlijk?) meegedaan worden in de volgende categorieën:

Uiteraard zijn er een aantal spelregels waaraan voldaan moet worden, welke dat zijn kunt u zien op de website van de organisatoren van deze CodeCraft, namelijk Icebird - CC#1 werd georganiseerd door ARM's Tech en CC#2 door onze 'eigen' Topix. Meer informatie over CC#3 is te vinden op http://www.icebird.org/


Ook op Games gebied is er weer eens nieuws te melden, helaas geen release van een nieuw spel, maar wel een samenwerking tussen Artex en VOTI. Het gaat hierbij om de netwerk gerelateerd zaken, het doel is om een systeem op te zetten dat zowel werkt voor TEK en nieuwe VOTI en Artex spellen. Als het geheel werkt wordt het waarschijnlijk ook aangeboden aan andere RISC OS game producten. De website van Artex is te vinden op http://www.artexsoft.com/ en de website van VOTI is te vinden onder http://www.visionsoftheimpossible.co.uk.


Sinds enige tijd bestaat er de mogelijkheid om een gratis re-direct URL te krijgen, namelijk '***.riscos.org.uk'. Op die manier is het mogelijk om een lange URL, bij bijvoorbeeld een gratis hostingsbedrijf, om te zetten in een korte gemakkelijke URL. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.riscos.org.uk/.


Steeds meer mensen maken gebruik van een extra computer, met bijvoorbeeld een Unix variant of hebben toegang tot een Unix of Unix gelijkend systeem. Zeker in het laatste geval zal er wel eens de noodzaak zijn om via een beveiligde verbinding een machine te benaderen. SSHProxy is een programma wat als proxy voor de telnet client fungeert en dus een beveiligde (SSH) verbinding mogelijk maakt. (http://www.markettos.org.uk/)


Over Unix gesproken, de grafische schil (X Window System) van Unix, Linux en *BSD werkt via TCP/IP. Een gevolg is dat je de GUI van bijvoorbeeld Linux ook op een Acorn/RISC OS machine zou kunnen afbeelden, mits de juiste software aanwezig is. RiscX is zo'n pakket waarmee dat mogelijk is. Op dit moment is de software nog in de Alpha status, maar toch al goed te gebruiken. (http://www.beyondthought.co.uk/)


Veel computer gebruikers, en dus ook RISC OS-gebruikers, weten inmiddels wel wat MP3 is. Voor RISC OS zijn er diverse players beschikbaar, encoders waren er al wel alleen was hiervan vooral de snelheid een probleem. Inmiddels is er een nieuwe versie van BladeEncode voor RISC OS beschikbaar, deze zou een nummer van 3 minuten in minder dan 20 minuten in MP3 formaat moeten kunnen encoderen. (http://www.acornusers.org/cbsa/)


Steeds meer machines hebben tegenwoordig support in hardware en software voor de optie Wake On LAN (WOL), !WakeOnLan is een kleine applicatie waarmee men een machine die correct is afgesloten voor Wake On LAN weer kan activeren. (http://homepages.uni-tuebingen.de/stefan.wuerthner/riscos.html)


Onder Unix bestaat al lang de mogelijkheid om links naar bestanden op directories te maken, ook voor RISC OS zijn er diverse programma's verschenen die een ver-gelijkbare functie aan ons besturingssysteem toevoegen. Sommige van die utilities werken helaas niet meer onder RISC OS 3.1 of 4.0 (en hoger). Makealias is een tool die gebruik maakt van de applicatie structuur van RISC OS en werkt, hoewel alleen helemaal goed onder de filer, vanaf RISC OS 3 en hoger - waarschijnlijk zelfs op RISC OS 2. (http://www.argonet.co.uk/users/mripley/software.html)


Van de Flash plug-in is er weer een nieuwe release, deze keer is er support voor 'streaming' toegevoegd en is het updaten van het scherm is verbeterd. Streaming werkt alleen als de browser dit volledig ondersteunt, op dit moment is het enkel nog getest met Oregano versie 1.10. (http://members.ams.chello.nl/l.smiers/flash/flash.html)


Dit was al weer de vierde aflevering van riscynieuws.net, waarin goed nieuws te melden was over diverse RISC OS zaken zoals het ontstaan van MicroDigital Europe en Cerilica TopModel. De webversie zal (zoals gewoonlijk) weer te vinden zijn onder http://www.riscynieuws.net/

Voor nu bedankt voor het lezen en tot de volgende keer. riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •