riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 8

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Dit is al weer een nieuwe aflevering van riscynieuws.net, in deze aflevering nieuws van Wakefield 2001 - The Acorn RISC OS show, en nieuws (van RISCOS Ltd) dat de vorige aflevering op een paar dagen miste. Wakefield nieuws komt onder andere van de bedrijven MicroDigital,Castle, RiscStation, Cerilica en R-Comp.

Zoals al is aangegeven in de inleiding is er weer nieuws van RISCOS Ltd. Men heeft namelijk de rechten van the ANT Internet Suite gekocht - de suite zal hernoemd worden naar RISCOS Internet Suite. Hierbij gaat het om vrijwel de gehele suite, met FTPclient en mailpakket (Marcel) - maar zonder Fresco. RISC OS Ltd zal in het vervolg de ondersteuning, ontwikkeling en verkoop op zich nemen. (De huidige versie van Fresco voor RISCOS zal wel meegeleverd worden, maar de ontwikkeling ervan blijft wel in handen van ANT Limited!)

"Ik ben blij dat RISCOS Ltd de support voor de RISCOS Internet Suite overgenomen heeft. Als het eerste geïntegreerde internetpakket dat voor RISC OS beschikbaar is, zet het de standaard waar andere pakketten mee vergeleken zullen worden", aldus Paul Middleton de Managing Director van RISC OS Ltd. "Deze stap maakt het ons mogelijk om de beschikbaarheid van de Internet Suite te continueren, zowel voor nieuwe als bestaande gebruikers."

Volgens Simon Woodward, President en CEO van ANT Limited, is de overdracht een logische stap en een van de redenen waarom RISCOS Ltd opgericht is. "RISCOS Ltd zal diverse onderdelen van de suite integreren in RISC OS en aan de gebruiker de keuze overlaten welke e-mail cliënt of browser men wil gebruiken. Ondertussen zal ANT Ltd zich richten op de embedded markt met haar producten Fresco® en SimplEmail™."

Upgrades vanaf de huidige ANT Internet Suite naar het nieuwe pakket zullen verkrijgbaar zijn van RISC OS Ltd, zowel apart als onderdeel van het nieuwe RISC OS Select scheme. - De eerste upgrades zijn te verwachten rond juni 2001.

Meer informatie is te vinden op http://www.riscos.com/ en ANT Ltd's website is http://www.antlimited.com/


Geheel ander nieuws is het RISC OS Select scheme zoals al eerder genoemd, dit is feitelijk een gefaseerde upgrade naar RISC OS 4.5. Het is de bedoeling dat men over een periode van ongeveer 1 jaar 3 upgrade CDs zal gaan krijgen. Op deze manier is het mogelijk voor de gebruiker om redelijk snel verbeteringen in het besturingssysteem en de applicaties te ontvangen, hiernaast is het altijd mogelijk om de update te verwijderen omdat deze niet permanent (in ROM) maar in RAM bewaard wordt. Het is nog niet helemaal duidelijk of men aan het eind van de upgrade cyclus ook nog een ROM krijgt als vervanging voor de RISC OS 4 ROMS.

De upgrade naar RISC OS 4.5 levert vooral een groot aantal nieuwe features in het besturingssysteem op, zoals verbeteringen aan de Filer, diverse filesystems, Netwerk en diverse andere applicaties. RISC OS Foundation leden zullen in newsletter 16 een (meer) volledige lijst kunnen vinden. -Nog geen lid van de RISC OS Foundation? http://foundation.riscos.com/
Voor alle duidelijkheid, dit is nog niet de 32-bit versie, dat is RISC OS 5 die later uit zal komen. Dit detail is echter niet direct een groot probleem omdat er toch nog geen machines zijn die alleen 32-bit processoren (kunnen) ondersteunen.

Hoewel sommigen zullen zeggen dat deze ontwikkeling slecht is denk ik dat dit de juiste manier is om RISC OS in leven te houden, door de abonnementsvorm (min of meer) heeft RISCOS Ltd een bron van inkomsten en de gebruiker krijgt er gedurende het abonnement een regelmatige update van het besturingssysteem voor terug.
Het select scheme is te vinden op http://www.riscos.com/select/


De showstopper van Wakefield was natuurlijk de eerste publieke release van de MicroDigital Omega. Het heeft er nog wel om gespannen, maar uiteindelijk was deze toch beschikbaar. Maar tot kort voor de show was er nog geen positief nieuws te lezen omtrent de release, althans niet via de website - hoewel MicroDigital Europe al wel enige voorgang meldde.

Een paar dagen voor de show werd echter bekend wat de 2 verrassingen van MicroDigital zijn, namelijk een x86 kaart (gebruikmakend van een Intel Celeron processor) en een floating-point uitbreiding. Meer hierover zullen we in de toekomst nog wel zien. MicroDigital had dit nieuws watlanger 'geheim' willen houden, het bleek echter dat men dit bij Acorn User niet goed begrepen had en men dit dus toch bekend gemaakt had. Uiteraard moeten we eerst afwachten wanneer de Omega beschikbaar komt en dan kunnen we ook deze 2 uitbreidingen gaan verwachten. – Uiteindelijk moeten er zelfs 7 à 8 PCI uitbreidingskaarten met drivers beschikbaar komen!

Op de show zelf was uiteindelijk de langverwachte machine -werkend- te zien, hoewel het beeld nog niet helemaal perfect was (de drivers zijn nog niet door-en-door getest) blijkt nu wel dat de machine eindelijk goed werkt en binnen afzienbare tijd te koop zal zijn. Op dit moment werkt de machine op 1/3 van de gewenste snelheid, maar hier is men nog druk mee bezig, hierboven vind u een afbeelding van het Omega moederbord.
(De afbeeldingen zijn afkomstig van Drobe en RISCOS.org)

Meer informatie is te vinden op http://www.microdigital.co.uk/


De RiscStation Laptop lijkt wel een verhaal zonder eind te gaan worden, maar hierbij blijkt er toch óók vergelijkbare pech als bij MicroDigital aanwezig te zijn. Allereerst was er gekozen voor een producent van notebookbehuizingen die deze uiteindelijk niet kon leveren en failliet ging, nu is er eentje die een nieuw product op de markt wil zetten en eist dat haar producten niet eerder voor het publiek te zien zijn dan juli 2001. Helaas zullen we de RiscStation notebook dus ook niet zien op de Acorn RISC OS Expo. RiscStation kon daarentegen wel melden dat al de overige ontwikkelingen rond de notebook volgens plan verlopen, dus uiteindelijk zullen we het (langverwachte) resultaat te zien krijgen in juli van dit jaar.

Meer informatie is te vinden in een persbericht op de nieuwsgroep news:comp.sys.acorn.announce en de website van RiscStation is te vinden op http://www.riscstation.co.uk/


Ook Castle Technology heeft weer wat vernieuwingen in haar producten aangebracht, met heeft het namelijk voor elkaar gekregen om de Intel StrongARM op 300MHz te laten lopen. Dit zal echter alleen op nieuwe machines worden aangeboden omdat hiervoor andere eisen aan de componenten gesteld gaan worden.

Hiermee heeft men vooralsnog de snelste RISC OS machine die er te krijgen is, hoewel dit wel het absolute maximum zal zijn van wat er uit het originele 'Acorn RiscPC'-ontwerp te halen is qua snelheid. Temeer daar er van de StrongARM geen snellere versies meer zullen uitkomen, dit is al op het randje van wat mogelijk is met de StrongARM.

Hiernaast heeft men nieuws over Oregano, na meer dan een ½ jaar geen upgrades meer uitgebracht te hebben blijkt men toch aan een verbeterd product gewerkt te hebben. Namelijk Oregano 2 met ondermeer Java 1.1.8 support –als alles volgens plan verloopt– en Flash support. Hiernaast heeft men de afhandeling van frames en JavaScript verbeterd.

Ook is er een nieuwe Acorn compatible muis beschikbaar, feitelijk een Logitech muis die geschikt gemaakt is om te werken op alle Acorn 32bit machines met een busmuisaansluiting. (En is dus niet geschikt voor de A7000 omdat deze met een PS/2-muis werkt.)
Castle Technology is te vinden op http://www.castle-technology.co.uk/


Alsof de publieke pre-release van de MicroDigital Omega, de ontwikkeling van de Solo en de release van een Kinetic RiscPC op 300MHz en goed nieuws over de RiscStation portable niet voldoende is, heeft men ook bij Cumana/Cannon Computing –in samenwerking met Castle– een nieuw RISC OS product op de markt gezet. Een NC-gelijkende machine met de naam 'SLYM', Cumana heeft er als sub-titel bijgezet 'RISC OS Web Browser Unit'.

Het is een machine die qua specificaties het meest lijkt op de RiscStation NetworkX of de oude NC, maar wordt standaard met Oregano geleverd en heeft een 10/100Mbit netwerkaansluiting ipv een 10 Mbit. De machine wordt gebouwd in de behuizing van een LCD scherm en het zal dus een heel compact geheel gaan worden.
Meer informatie over deze nieuwe ontwikkeling is te lezen op http://www.cumana.net/products/acorn/nc.html.


Ander nieuws in de beschikbaarheid van Cerilica Vantage, een paar dagen voor de show heeft men dit door middel van een persbericht bekend gemaakt. Hoewel de specificaties van Vantage eigenlijk altijd al een goed product beloofden werd de daadwerkelijke release keer op keer uitgesteld, maar eindelijk is het er, na een ontwikkelingsperiode van een aantal jaren.
Het pakket heeft onder andere de volgende mogelijkheden:

Meer (bijgewerkte) informatie zal gaan verschijnen op de Cerilica web-site, die te vinden is op http://www.cerilica.com/


Nu eindelijk Vantage gereleased is zouden we bijna ArtWorks kunnen gaan vergeten, Martin Würthner niet. Hij heeft namelijk alweer een nieuwe module gemaakt, namelijk ColourBar.
Met ColourBar is het mogelijk om via drag & drop een object van lijn- of vulkleur te laten veranderen. Ook het bewerken van kleuren is gemakkelijker geworden.
Meer informatie over ColourBar is te vinden op http://www.mw-software.com/(afgekort)

Ook interessant is het feit dat Martin AWRenderer heeft weten te patchen zodat deze nu ook Hatch fills en JPEG objecten aankan, hoe dat hij dit zal gaan verspreiden hangt o.a. af van Computer Concepts. Als hij toestemming krijgt om een verbeterde AWRenderer te verspreiden zal hij van zijn site te downloaden zijn, anders zal het via een patch verkrijgbaar gaan worden.
Houdt http://www.mw-software.com/ in de gaten voor meer informatie.


R-Comp, ondertussen wel een (oude) bekende onder de RISC OS gebruikers, heeft alweer een nieuw stukje software uitgebracht. Het gaat hierbij om NetFetch, volgens een eigen omschrijving gaat het om DialUp zonder de uitbelmogelijkheid.

Dit is een handig stukje software voor mensen die wel mail op willen halen, maar verder een zogenaamde always on verbinding met het Internet of netwerk hebben - zoals een intranet, kabel- of ADSL-aansluiting. Zoals al is aangegeven heeft het veel overeenkomsten met Dialup, vanaf de userinterface tot de configuratie, dus is het –volgens R-Comp– een ideale kameraad [voor een ieder met een netwerkverbinding].

De naam is afgeleid van het feit dat de software gemakkelijk in gebruik is voor het ophalen van mail & nieuws (fetchen). Verder biedt het ondersteuning voor dezelfde protocollen als DialUp, zodat programma's die hiervan gebruik maken dit ook bij NetFetch kunnen doen. NetFetch wordt dan ook geleverd bij de network/printer servers van RCI, feitelijk was NetFetch primair geschreven omdat dit soort apparatuur van een gebruiksvriendelijke oplossing kan profiteren.
De website van R-Comp is te vinden op http://www.rcomp.co.uk/

Maar ook R-Comp Interactive heeft weer nieuws te melden, namelijk de release van Descent 2 en KrisalisCD, een CD met upgrades voor vrijwel alle Krisalis spellen zodat deze te spelen zijn op de RISC OS4/ StrongARM machines. In Descent 2 ben je de piloot van een klein ruimteschip, met als opdracht het redden van gijzelaars en bevechten van vijandelijke schepen.
De RISC OS versie werkt op hogere resolutie schermmodi en in 16 en 32 bit kleur. Minimum eisen zijn dan wel een StrongARM processor en een CD-ROM drive.
R-Comp Interactive heeft haar stek op http://www.rcomp.co.uk/rci/


Het volgende nieuws in niet direct "riscy", en misschien ook weer wel. Het gaat namelijk om de wedergeboorte van het MSX-systeem, sommigen onder ons –ja ik ben van origine een MSX-gebruiker– hebben met dit computer systeem veel tijd zoekgebracht. Sinds de bedenker (Kay Nishi) van het systeem namelijk hoorde dat er nog steeds gebruikers waren van de MSX computer is deze naar diverse van deze beurzen gegaan en uiteindelijk heeft hij zijn werkgever –indertijd de hoedster van de MSX-standaard– ASCII Corporation ervan weten te overtuigen dat er brood zit in een opvolger, deze zou dan op een ARM-processor moeten gaan draaien, met Linux als OS en MSX support via emulatie. De eerste producten zullen echter niet voor 2002 beschikbaar zijn, op deze gadgets zullen we dus geduldig moeten wachten.
http://www.msx.org/ [MSX revival]


Justin Fletcher zal in RISC OS land geen onbekende zijn, diverse (handige) stukjes software zijn van zijn hand, inmiddels werkt hij ook mee aan de ontwikkeling van AMPlayer - de meeste gebruikte MP3 speler voor RISC OS. AMPlayer heeft inmiddels support voor meer types MP3 (met een variable bit-rate op precies te zijn) en ondersteunt ShareSound, zodat men MP3 met andere players die deze module ondersteunen kan mixen.

Naast AMPlayer heeft Justin ook gewerkt aan het updaten van zijn eigen MP3 gerelateerde gereedschappen, zo zijn MP3Encode, MP3Info en MP3ID3 geupdate. MP3ID3 en MP3Info ondersteunen nu ook ID3 v1.1 tags en MP3Encode heeft nu ondersteuning voor onder andere: Lame, BladeEnc en Shrine.

Justin's software is te vinden op http://www.movspclr.co.uk/software.html en de nieuwste AMPlayer is te vinden op http://www.armware.dk/files/amplayer/


Er zijn diverse projecten of applicaties waar de auteur vol goede moed aan begint, maar na een tijd blijkt dat hij of zij er geen tijd danwel belangstelling meer voor heeft. Het zou zonde zijn om dit soort projecten in een soort coma te laten, om dit te voorkomen kun je altijd nog je project als 'open source' verder laten gaan.

Zowel de auteur van AcornICQ als die van Director hebben voor deze methode gekozen, voor verbeteringen en uitbreidingen zorgen dan niet langer ëën of 2 personen maar een grotere groep gebruikers/ programmeurs. Beide applicaties hebben inmiddels een onderdak gevonden op de 'open source' site SourceForge waar veel 'open source' –overwegend Linux– producten een onderdak hebben gevonden.

De source AcornICQ is te verkrijgen op http://acornicq.sourceforge.net/ en Director is te vinden op http://director.sourceforge.net/


De RISC OS markt moet het al lang stellen zonder een goede JVM, goed er is de Java 1.0.2 Applet Environment van Acorn - maar zoals de naam al aangeeft dit is alleen voor applets en Java 1.0.2, en dat terwijl Java 1.3 al uit is.
eQ R&D heeft nu echter de embedded JVM Waba geport. Zhaba, zoals zij het product gedoopt hebben is een volledige embedded JVM voor RISC OS. Helaas zit hier, voor zover ik kan nagaan, geen ondersteuning voor de AWT en/of Swing bij. Het zal dus alleen voor CLI-Javaprogramma's werken.
Hiernaast heeft men by eQ R&D nog een aantal andere interessante tools online staan. Waaronder een MP3 speler voor de ARM7500FE(!). http://www.eqrd.net/ is het adres van EQ R&D.


Een extra volle riscyniews.net dit keer, er was zoveel nieuws dat ik sommige items heb moeten laten liggen. Wellicht dat ik deze in de volgende editie nog wel meeneem.
De webversie, deze keer gedeeltelijk eerder en gedeeltelijk simultaan aangemaakt, zal weer te vinden zijn op het inmiddels bekende adres – http://www.riscynieuws.net/

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •