riscynieuws.net

riscynieuws.net

riscynieuws.net - editie 9

Let op: Deze pagina is een momentopname - de inhoud en links zijn mogelijk niet meer actueel!

Dit is alweer de 9e editie van riscynieuws.net (2e jaargang, nummer 6). In deze editie ondermeer aandacht voor de MicroDigital Omega, de uiteindelijke release van Cerilica Vantage en de details van de RISC OS Select Scheme. Uiteraard wordt er ook ruim aandacht besteed aan het reguliere internet nieuws, zoals in iedere vorige editie gebeurd is.

Deze editie is ook de eerste die volledig voor de digitale e-Asterisk geschreven wordt, dit zal ook wel duidelijk worden als u de tekst bekijkt. In plaats dat de links onderaan de items staan, zullen deze voortaan in de tekst opgenomen worden. Bij een normale configuratie zullen deze blauw en onderstreept zijn.


Om maar met het meest interessante te beginnen, net voor en ook na de Acorn/RISC OS Expo heeft MicroDigital weer een groot aantal interessante berichten op haar website geplaatst. Het grote nieuws dat men op de RISC OS Expo had te melden was het feit dat men verwachtte binnen 4 weken de eerste goed werkende prototypes van de Omega gemaakt te hebben.
Over de Acorn/RISC OS Expo gesproken, op de website staat ook een korte impressie van David Atkins die zijn ervaring over RISC OS Expo beschrijft.

Een heel erg interessant bericht op de website van MicroDigital is ook de uitleg over de 26-bit/32-bit compatibiliteit van de Omega, het bleek dat hierover nogal wat verwarring was. Het grote misverstand, dat men met dit bericht de wereld uit wil helpen, is het feit dat voor het kunnen draaien van 32-bit applicaties een 32-bit besturingssysteem noodzakelijk is.

Dit gaat misschien op voor andere machines, maar bij de Omega is hier volgens MicroDigital geen sprake van. Volgens eigen zeggen kan de hardware van de machine detecteren welk soort applicatie hij (zij?) te verwerken krijgt. Afhankelijk van de aanwezigheid van een Intel XScale processor zal de 32-bit applicatie door deze processor verwerkt worden, alle 26-bit applicaties zullen altijd door de StrongARM processor verwerkt worden. Het omgekeerde is ook het geval, dus zodra de machine met een 32-bit besturingssysteem werkt is het nog steeds mogelijk om 26-bit applicaties te draaien. Voor gebruikers van ArtWorks, Impression of andere pakketten waar daadwerkelijk geen vervanger voor is, zal dit goed nieuws zijn.

http://www.microdigital.co.uk/


Hoewel het eigenlijk al gereleased had moeten zijn is Cerilica Vantage nog steeds niet officieel uitgebracht, echter op de Cerilica website wordt nu (terwijl ik dit stukje intik) geanticipeerd op de release op 6 juli, hier wordt groots aandacht aan gegeven dus we mogen er van uitgaan dat er nu geen sprake meer zal zijn van uitstel. Met de komst van een 32-bit machine/besturingssysteem is het noodzakelijk dat er een pakket komt dat hierop kan werken zodat ArtWorks eindelijk afgelost kan gaan worden.

http://www.cerilica.com/


Als u nog steeds geen RISC OS Select Scheme pakket gekocht heeft, dan zal een complete opsomming van de features u misschien over de streep halen. Op de site van RISCOS Ltd. staat namelijk aangegeven wat er allemaal in het Select Scheme zal gaan komen. Hieronder zal ik de (naar mijn mening) voornaamste punten er nog eens uitlichten.

Ook voor programmeurs is er het een en ander bijgekomen. Hier is te denken aan ZLib ondersteuning, verbetering van de JPEG code en PNG support. De volledige lijst kunt u vinden op de website van het RISC OS Select scheme, hier vindt u ook de uitleg waarom er voor het Select scheme gekozen is en niet voor een upgrade in het (masked-) ROM formaat. (Hierbij gaat het vooral om de lange oplevertijden van de masked-ROMS.)

1) Voor alle duidelijkheid, dit is één van de elementen die voor kabel/ADFS internet noodzakelijk is. Er zijn er nog meer, zoals een ethernet kaart.


iSV Products, vooral bekend van het pakket DrawWorks, waarvan inmiddels de release '3rd millennium' van uit is, gaat de deuren sluiten. Dit lijkt erger dan dat het is, de producten die iSV Products op de markt brengt worden nu voortaan verkocht en ontwikkeld door APDL, het bedrijf dat al eerder de ontwikkeling en distributie van o.a. BEEBUG overgenomen heeft.

De voornaamste reden voor Aaron Trimbel om met iSV Products te stoppen is het feit dat er nu eenmaal maar 24 uren in een dag zitten, het draaiend houden van iSV, de andere bedrijven en het uitgeven van RISC World magazine zorgt ervoor dat er weinig vrije tijd over blijft. Hoewel het voor hem geen gemakkelijke beslissing is geweest, waren er wel een aantal factoren die de beslissing uiteindelijk tot stand hebben gebracht. Hierbij speelt ook nog eens het feit dat RISC World een onafhankelijk uitgave moet zijn.

http://www.isvproducts.co.uk/


Met de komst van Oregano heeft de RISC OS gebruiker weer de beschikking over een browser die diverse items die binnen het web vaak terugkomen ondersteunt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om JavaScript en in mindere mate Cascading Style Sheets (CSS). Uiteraard ondersteunen de browsers Fresco 2.x en WebsterXL ook JavaScript, maar op dit moment lijkt Oregano nog de koploper. Het grote probleem van Oregano is echter dat deze de gegevens niet cached op disk, zodat de gegevens steeds weer van het internet gehaald moeten worden in plaats van uit een lokale cache. Image Software heeft echter een stukje software, genaamd Cassia, uitgebracht die dit probleem moet gaan verhelpen. Hiernaast heeft de software ook de mogelijkheid om websites uit te filteren en geïntegreerde ondersteuning voor !DialUp. En voor de prijs hoeft u het niet te laten want die is slechts 10 UKP.

Naast Cassia heeft men ook nog een grote zus van het pakket uitgebracht, Nutmeg. Deze heeft dezelfde mogelijkheden als Cassia, maar kan echter ook websites saven, vergelijkbaar met WebTool van ANT en SiteSeer van R-Comp. De prijs van Nutmeg is 20UKP, maar zoals al is aangegeven heeft het ook de mogelijkheden van Cassia, dus als u Nutmeg koopt hoeft u Cassia niet meer te kopen.

http://www.imagesoft.co.uk/


Om nog even bij Image Software stil te blijven staan, naast bovenstaande hulpmiddelen voor gebruik met Oregano heeft men nog meer handige tooltjes uitgebracht. Het gaat hierbij om !ImagePrxy, !BigBro en Nuts.

!ImagePrxy is een volwaardige proxy die flexibel in te stellen is, het is getest met Oregano, Fresco, WebsterXL, IE, Netscape en Konquerer maar het zal ook wel met andere browsers samenwerken. De applicatie heeft net als Cassia en Nutmeg ondersteuning voor automatisch uitbellen met !DialUp indien dit noodzakelijk is.

!BigBro is een applicatie waarmee het mogelijk is om van iedere via het netwerk te benaderen RISC OS machine, die een BigBro cliƫnt draait(!), een scherm afbeelding te tonen. Het programma werkt op ieder TCP/IP netwerk, kan meerdere views gelijktijdig tonen, kan de schermen als Sprite op disk bewaren en heeft nog een aantal opties.

Nuts is een handige stukje gereedschap om het maken van een backup te vereenvoudigen, hierbij kan de gebruiker gebruik maken van eigen backupscripts en is er de mogelijkheid om te kiezen voor een kopie met of zonder compressie. Voor RiscStation machines is er zelfs een auto power off feature.

De prijzen van deze gereedschappen zijn te vinden op de website van Image Software.


!GCCide, is een freeware front-end voor de GNU compiler GCC. U kunt deze downloaden van de website: http://www.davea.web.btinternet.co.uk/gccide/

De belangrijkste features van GCCide zijn:

!NetTime kan voor mensen met een internetverbinding via de telefoon een handige stukje gereedschap zijn, zeker als er ook nog op de centjes gelet moet worden. Het programma heeft hierbij de mogelijkheid om de totalen (bijvoorbeeld) per maand bij te houden. Volgens de auteur zou een transparante integratie met !DialUp en ARMtcp mogelijk moeten zijn. Hiernaast is het mogelijk om het pakket handmatig op te starten, en voor andere doeleinden (welke?-) te gebruiken. !NetTime is te downloaden van: http://www.denmarkwa.net.au/~kwright/

In de vorige editie werd al melding gemaakt van StupidPlayer (MP3 voor een ARM7500 machine) en een Java JVM voor RISC OS. eQ R&D heeft weer een nieuw stukje software uitgebracht. Het gaat hierbij om de release van een MPEG video player, hoewel het nu nog een (pre-)beta/release candidate is, belooft het wel een interessant product te worden. Het product wordt verspreid onder de GNU GPL license en is dus gratis te downloaden van: http://www.eqrd.net/

Justin Fletcher zal voor de RISC OS gebruikers niet direct een onbekende zijn, diverse tools zijn van zijn hand. Bijna iedereen zal op z'n minst een van die tools al eens gebruikt hebben, aan die rij tools wordt er nu weer een, voor programmeurs, toegevoegd. !Console onderschept namelijk 'VDU4' tekst (die normaal rechts boven aan het scherm verschijnt, en meestal voor debug messages gebruikt wordt) en toont deze in een venster. De software van Justin is te vinden op http://www.movspclr.co.uk/software.html, hier kunt u ook alle andere programma's van zijn hand vinden.

Aan !PDF, de freeware PDF-viewer voor RISC OS, is weer verder ontwikkeld. Deze keer niet door Leo Smiers, maar door Colin Granville. De uitgebrachte versie is 0.92.1.01, en is te downloaden van http://www.netchess.iconbar.com/pdf/. Deze versie heeft minimaal RISC OS 3.5 nodig en uiteraard de Toolbox modules.


Zoals in de inleiding al aangegeven, de eerste volledige in HTML gemaakte riscynieuws.net. In deze editie weinig schokkend nieuws, nog steeds geen plaatje/release van de nieuwe RiscStation portable, maar die houden we dan maar te goed zullen we maar denken.

Voor nu hartelijk dank voor uw aandacht en tot de volgende keer.

Kees Grinwis
mailto:riscynieuws@dune.demon.nl

2e jaargang (2001)

 1. editie 4
 2. editie 5
 3. editie 6
 4. editie 7
 5. editie 8
 6. editie 9
 7. editie 10
 8. editie 11
 9. editie 12
 10. editie 13
 
 • More »
 •